Skip to main content

Μνημόνιο δήμου Καβάλας - Αστυνομίας για αρωγή σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας

Υπεγράφη Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον δήμο Καβάλας και την αστυνομική διεύθυνση για αρωγή σε γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας

Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον δήμο Καβάλας και την αστυνομική διεύθυνση Καβάλας, «για την παροχή υπηρεσιών ασφάλειας και αρωγής σε γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας», υπέγραψαν το πρωί της Τρίτης 23 Νοεμβρίου ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας, Γιάννης Καραμανλής.

Το μνημόνιο συνεργασίας, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «επικυρώνει την πρόθεση των δύο μερών να συνεργαστούν αποτελεσματικά για την ουσιαστική στήριξη του έργου του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του δήμου Καβάλας, αναφορικά με την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών».

Παράλληλα, τονίζεται στην ανακοίνωση, «συμβάλλει στην ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για το σοβαρό αυτό κοινωνικό φαινόμενο και στη δημιουργία ενός πλαισίου δομημένης επικοινωνίας και αμφίδρομης πληροφόρησης, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών που καταγράφονται στην περιοχή μας».

Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και των γυναικοκτονιών, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας. Ο δήμος μας βρίσκεται διαρκώς αρωγός στις δράσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, όπως και σήμερα, που υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας με τη Διεύθυνση της Αστυνομίας Καβάλας. Σκοποί του εγχειρήματος αυτού είναι η ολοκληρωτική στήριξη κάθε γυναίκας θύματος έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και η θεσμική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, που έχει λάβει διαστάσεις κοινωνικής πανδημίας, τόνισε ο δήμαρχος Καβάλας.

«Η πρωτοβουλία αυτή» συμπλήρωσε ο κ.  Μουριάδης «συνιστά δέσμευση αγαστής συνεργασίας, με στόχο κάθε γυναίκα και να αισθάνεται και να είναι ασφαλής. Ο δήμος Καβάλας καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή βίας κατά των γυναικών και βρίσκεται στο πλευρό κάθε θύματος κακοποίησης. Κι εγώ, ως Δήμαρχος, δηλώνω ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Συμβουλευτικό Κέντρο και κάθε πρωτοβουλία κατά της βίας εναντίον των γυναικών, διαδίδοντας το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στην κακοποίηση, με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον δίχως βία, που αξίζει σε κάθε άνθρωπο», κατέληξε.

Παίρνοντας το λόγο ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας, Γιάννης Καραμανλής, σημείωσε ότι «η πρωτοβουλία που ανέλαβε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας για την υπογραφή του εν λόγω μνημονίου συνεργασίας είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», ενώ επισήμανε πως τόσο ο ίδιος, όσο και οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων του Παγγαίου και του Νέστου, θα ενισχύσουν με όλες τους τις δυνάμεις την προσπάθεια προστασίας, ασφάλειας και εξυπηρέτησης των γυναικών-θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Τέλος, η νομική σύμβουλος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας, Θεανώ Κιρκασιάδου, είπε ότι «τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά και να δράσουμε. Η Ελλάδα ματώνει καθημερινά, καθώς διαπιστώνεται μια κλιμάκωση της βίας άκρως επικίνδυνη και ανησυχητική. Απαιτείται διαρκής εγρήγορση και αυξημένη προσοχή. Στόχος είναι να μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες» τόνισε η κ. Κιρκασιάδου και πρόσθεσε « σημερινή υπογραφή αποτελεί μια ενέργεια συμβολική, αλλά και μια ενέργεια ουσίας. Η εξωστρέφεια είναι πολύ σημαντική. Οι υπηρεσίες είναι τα πρόσωπα. Είμαστε εμείς και είμαστε εδώ».