Skip to main content

Μνημόνιο Ελλάδας-Κύπρου για προστασία του περιβάλλοντος

Στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης, για την προστασία του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης, προχώρησαν σήμερα στην Κύπρο η Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Γεωργίας της Κύπρου.
Στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης, για την προστασία του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης, προχώρησαν σήμερα στην Κύπρο, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Δημήτρης Ηλιάδης.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργάζονται στην ανταλλαγή γνώσεων, νομικών πληροφοριών, εμπειρογνωμόνων, εφαρμογή κοινών προγραμμάτων, κατάρτιση υπαλλήλων, διοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων και συνεδρίων.

Η συνεργασία αυτή θα απλώνεται σε τομείς όπως:

α) ο συντονισμός σε θέματα του Συμβουλίου της ΕΕ, ενόψει της επικείμενης ανάληψης από την Κύπρο της Προεδρίας για το β΄ εξάμηνο του 2012,
β) εναρμόνιση περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας των δύο χωρών με τις αντίστοιχες της ΕΕ, σε ζητήματα: θαλάσσιας στρατηγικής και προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, παράκτιων περιοχών και ακτών κολύμβησης, προστασίας της φύσης, των δασών της άγριας ζωής, των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, απόβλητων, διαχείριση υδάτινων συστημάτων και εδάφους,
γ) μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων,
δ) περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση,
ε) ενίσχυση συνεργασίας ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων,
στ) αδειοδότηση και επιθεώρηση εγκαταστάσεων,
ζ) μέτρα μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

«Η Κύπρος θα μπορέσει να έχει έναν πολυεπίπεδο και πολυδιάστατο ρόλο στο θέμα της πράσινης ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία να συμβάλλει στην επίτευξη των οραμάτων και στόχων της ΕΕ, καθώς και να κάνει μία στρατηγική επένδυση για την πιο αποτελεσματική συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά δρώμενα», τόνισε η κ. Μπιρμπίλη, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι δύο υπουργοί, μετά την υπογραφή του Μνημονίου.