Skip to main content

Μνημόνιο ΕΒΕΘ και Cisco για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού

Η Cisco και το ΕΒΕΘ υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και του ηλεκτρονικού εμπορίου

Μνημόνιο για συνεργασία σε ένα μεγάλο εύρος δράσεων υπέγραψε, σήμερα, 7 Απριλίου 2021, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco, το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των επιχειρηματικών δεξιοτήτων.

Είναι το πρώτο ανάλογο Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπογράφει το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco με φορέα όπως το ΕΒΕΘ.
Ειδικότερα, το Διεθνές Κέντρο θα παρέχει στο Επιμελητήριο στρατηγική συμβουλευτική και υποστήριξη σε τομείς όπως:

⦁ Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, η ψηφιοποίηση των υποδομών και των διαδικασιών των επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ, η μετάβαση σε στρατηγικές αγοράς, η εκπαίδευση σχετικά με νέες ψηφιακές εφαρμογές όπως το cloud, το 5G, η Τεχνητή Νοημοσύνη κλπ.

⦁ Στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο η συνεργασία αφορά στην δημιουργία ενός σχετικού έργου, ειδικά μετά την εμπειρία του Covid-19 και της ανάγκης της πραγματοποίησης εξ αποστάσεως αγορών.

⦁ Στις Επιχειρηματικές Δεξιότητες θα δοθεί η δυνατότητα στο ΕΒΕΘ να χρησιμοποιεί επίσημα το περιεχόμενο του προγράμματος CISCO Networking Academy, για την αύξηση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού των μελών του.

⦁ Στο πλαίσιο των υπό υλοποίηση κοινών δράσεων περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες:

⦁ Εκπαίδευση και κατάρτιση μέσω της δημιουργίας προγραμμάτων για τεχνολογίες αιχμής και δημιουργικής οικονομίας.

⦁ Αξιοποίηση διεθνών δικτύων για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ τοπικών εταιρειών και ομολόγων τους στο εξωτερικό με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και την αύξηση των επιχειρηματικών συμφωνιών.

⦁ Η διοργάνωση εθνικών και διεθνών εκδηλώσεων, συνεδρίων και κάθε είδους εκδηλώσεων που σχετίζονται με την προώθηση, την ενημέρωση και τη διασύνδεση των φορέων καινοτομίας και η

⦁ Δικτύωση επιχειρήσεων και της επιστημονικής κοινότητας, για τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Σημειώνεται ότι η συνεργασία των δύο φορέων ξεκίνησε νωρίτερα, καθώς το ΕΒΕΘ συμμετέχει σε εταιρικό σχήμα, με συντονιστή το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco, το οποίο, τον Οκτώβριο του 2020, υπέβαλε πρόταση, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Γεν. Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, της Γεν. Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, της Γεν. Γραμματείας Βιομηχανίας και της Γεν. Γραμματείας Εργασίας, για την ανάδειξη των Ελληνικών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας που θα συμμετάσχουν στην κλειστή πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη Μαΐου 2021.

«Η εν λόγω πρόταση, μετά την αξιολόγησή της, έχει καταταγεί μεταξύ των παραδεκτών προτάσεων που υποβλήθηκαν και -εφόσον επιλεγεί- μέσω του εν λόγω Κόμβου, θα παρέχονται υπηρεσίες εκπαίδευσης, δικτύωσης, καθώς και πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα υποστηρίζουν τις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων αλλά και των δημοσίων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.