Skip to main content

ΟΛΘ και ΒΕΘ ενώνουν δυνάμεις με κοινό όραμα για τη Θεσσαλονίκη

Στόχος του μνημονίου είναι η εδραίωση της συνεργασίας με κοινές δράσεις και αμοιβαία επωφελείς συνέργειες μεταξύ των δύο φορέων.

Στην αναβάθμιση της συνεργασίας Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Οργανισμού Λιμένος της πόλης στοχεύει το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν, πριν από λίγη ώρα, οι δύο φορείς.

Για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ, Σωτήρης Θεοφάνης επισημαίνοντας πως «εντολή τόσο των νέων μετόχων, όσο και της διοίκησης του λιμανιού είναι η ενίσχυση των συνεργειών με τον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης».  

Την ικανοποίηση του για την υπογραφή του μνημονίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο οποίος έκανε λόγο για τις σημαντικές επιδόσεις και προοπτικές που έχει ο ΟΛΘ. Παράλληλα ο κ. Καπνοπώλης σκιαγράφησε τους στόχους του μνημονίου επισημαίνοντας πως ο βασικότερος είναι η ανάπτυξη αμοιβαίων επωφελών συνεργειών μεταξύ  των δύο φορέων.

Το παρών έδωσε στην εκδήλωση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος προέτρεψε και άλλους παραγωγικούς φορείς να προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις όπως αυτής του ΒΕΘ. «Ο ΟΛΘ αποτελεί βασική αναπτυξιακή δομή της πόλης. Με δική μας ευθύνη χάσαμε πολύτιμο χρόνο, καθυστέρησε η είσοδος στρατηγικού επενδυτή. Η ανάπτυξη δεν είναι μία αφηρημένη έννοια, χρειάζεται εγρήγορση. Ωστόσο η εποχή των χαμένων ευκαιριών ανήκει στο παρελθόν. Σε δύο – τρία χρόνια η Θεσσαλονίκη θα μετατραπεί σε περιοχή των ευκαιριών» ανάφερε ο κ. Τζιτζικώστας.



Οι στόχοι του μνημονίου

Μεταξύ άλλων οι στόχοι του μνημονίου είναι:

-η προώθηση δράσεων για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας,

-η ανάδειξη του μητροπολιτικού χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και η καταξίωσή της στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη,

-η προώθηση των αρχών του σύγχρονου επιχειρείν και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα της καινοτόμου και της νεανικής επιχειρηματικότητας και της ένταξης των νέων επιστημόνων στην αναπτυξιακή διαδικασία,

-η διοργάνωση κοινών δράσεων ενημέρωσης και διαλόγου καθώς και εκδηλώσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων, κ.λ.π. ,

-η  διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης εθνικών, κοινοτικών και διεθνών χρηματοδοτικών μέσων (από κοινού σχεδιασμός, υποβολή και υλοποίηση προγραμμάτων). Ειδικότερα, όσον αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, θα διερευνάται το ενδεχόμενο συνεργασίας με λιμένες της ΕΕ, της σύναψης συμφώνων συνεργασίας με αντίστοιχους φορείς, η συνεργασία των δύο μερών σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους.