Skip to main content

Μνημόνιο συνεργασίας του ΠΑΜΑΚ με την Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου

Υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου την Τρίτη.

Με στόχο τη διεύρυνση των κοινών δράσεων μεταξύ του πανεπιστημίου Μακεδονίας και της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), υπογράφτηκε σήμερα Τρίτη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών φορέων.

Παράλληλα, με την ευκαιρία της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και η τελετή απονομής μεταπτυχιακών τίτλων στους αξιωματικούς της 6ης σειράς αποφοίτων του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Έδρας «Στρατηγικών Σπουδών ΓΕΕΘΑ, Θουκυδίδης», του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν από την πλευρά του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο πρύτανης, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης και από την Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου ο διοικητής της, Υποναύαρχος Δημήτριος Καβουλάκος ΠΝ.

Την εκδήλωση απονομής των μεταπτυχιακών τίτλων, προλόγισε εξ αποστάσεως ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής Δημήτριος Κυρκιλής, ενώ χαιρέτισαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, Καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης. Την τελετή παρακολούθησαν διαδικτυακά ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Ακριτίδου, πλήθος στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά οι αξιωματικοί οι οποίοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς το μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Κατά τον χαιρετισμό του ο πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την ΑΔΙΣΠΟ αποτελεί εξαιρετική περίσταση που συνάδει με το δεδομένο κύρος του Πανεπιστημίου και ταυτόχρονα το προσαυξάνει. Αποτελεί το επιστέγασμα της πολυετούς συνεργασίας των δύο εκπαιδευτικών φορέων. Χάρη στη συνεργασία αυτή εκατοντάδες αξιωματικοί έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο αντικείμενο “Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια”. Το σημερινό σύμφωνο έρχεται να διευρύνει τους ορίζοντες συνεργασίας και ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη νέων τομέων κοινής δράσης». Όπως τόνισε  ο ίδιος, «με την υπογραφή του μνημονίου η συνεργασία με την ΑΔΙΣΠΟ μπορεί να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο και να περιλάβει πέρα από την ανάπτυξη νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων και πολλές άλλες κοινές δράσεις, όπως εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων, διοργάνωση θερινών εκπαιδευτικών σεμιναρίων, ανταλλαγές προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και ποικιλία ακόμη εκπαιδευτικών και διοικητικών δραστηριοτήτων».

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου, υποναύαρχος Δημήτριος Καβουλάκος ΠΝ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το 2020 μας έφερε πάρα πολλές προκλήσεις, όμως μας έδωσε και την ευκαιρία να προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε σε πιο μακροπρόθεσμους στόχους και σχεδιασμούς. Έτσι σήμερα, ύστερα από συνεργασία που είχαμε με προσωπικό του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έχω την τύχη και βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να υπογράφω αυτό το πλαίσιο συνεργασίας που δεν είναι σκοπός αλλά μέσο, ένα ενδιάμεσο στάδιο». Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «σκοπός είναι το αμοιβαίο όφελος των δύο οργανισμών και η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγομένων αυτής της συνεργασίας καθώς συνδυάζεται ο ακαδημαϊκός και επιστημονικός τομέας με την στρατηγική, επιχειρησιακή και τακτική γνώση για το καλό της πατρίδας. Και δεν θα μπορούσα να σκεφθώ καλύτερη περίσταση από την τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών σπουδαστών της 6ης σειράς για την επίσημη υπογραφή. Το γεγονός ότι έχουμε πλέον έξι σειρές αποφοίτων δείχνει ότι η συνεργασία των δύο οργανισμών δεν ξεκινά σήμερα, αλλά εξελίσσεται και με την βοήθεια του Θεού και τις δικές μας προσπάθειες θα γίνεται όλο και ουσιαστικότερη».