Skip to main content

Μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων έναν χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι

Τελέστηκε ετήσιο μνημόσυνο υπέρ των ψυχών των ανθρώπων που έφυγαν από την πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, από την τραγωδία της απώλειας 102 ανθρώπων σε μία μόνο δασική πυρκαγιά, καταδεικνύοντας αδυναμίες και παραλείψεις σε πολλούς τομείς. Ήταν 23 Ιουλίου 2018 όταν οι φλόγες ξεκίνησαν από το Νταού στην Πεντέλη και πολύ γρήγορα κατέληξαν στο Νέο Βουτζά και το Μάτι.

Αποτέλεσμα ήταν η φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως κατά τον 21ο αιώνα, μετά τις πυρκαγιές στην Αυστραλία στις 7 Φεβρουαρίου 2009 που είχαν σκοτώσει 180 άτομα.

Η οργή και η αγωνία κατοίκων παραμένει για όσα δεν έχουν γίνει ακόμα στην πολύπαθη περιοχή τους, ενώ σήμερα περισσότεροι από 50 εγκαυματίες εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται, πάνω από 3.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ολικώς ή μερικώς, 14.000 στρέμματα γης αποτεφρώθηκαν (6.700 στον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, 7.300 στον δήμο Μαραθώνος), τουλάχιστον 40.000 πεύκα κάηκαν.

Σήμερα τελέστηκε ετήσιο μνημόσυνο υπέρ των ψυχών των ανθρώπων που έφυγαν από την πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το παρών έδωσαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, οι νέοι δήμαρχοι Ραφήνας και Μαραθώνα αλλά και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Βλάχος.

Παράλληλα, για σήμερα και για τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στη Ραφήνα, το Μάτι, τη Νέα Μάκρη και τον Νέο Βουτζά.

Το απόγευμα, στις 18.30, θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου τιμής και μνήμης με αφετηρία και τερματισμό στο λιμανάκι στο Μάτι.

Την Τρίτη 23 Ιουλίου, ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος, θα συγκεντρωθεί κόσμος στις πληγείσες περιοχές και περπατώντας θα καταλήξουν στο λιμανάκι του Ματιού, στις 8μμ, όπου θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση, και εκφώνηση των ονομάτων των νεκρών.