Skip to main content

Moderna-Διευθύνων σύμβουλος: Ίσως χρειαστούν νέα εμβόλια για τη μετάλλαξη Όμικρον

Δεν υπάρχει περίπτωση τα υπάρχοντα εμβόλια να παρέχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας έναντι της Όμικρον όπως ενάντια στη Δέλτα, είπε ο κ. Μπανσέλ.

Η πληθώρα των μεταλλάξεων της παραλλαγής «Ομικρον» είναι πιθανό να την βοηθά να διαφεύγει της προστασίας που παρέχουν τα υπάρχοντα εμβόλια, καθιστώντας απαραίτητη την ανάπτυξη νέων εμβολίων, δήλωσε στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Inc. Στεφάν Μπανσέλ.

Ουσιαστικά ο Μπανσέλ επανέλαβε το σχόλιο που έκανε ο επικεφαλής ιατρός της Moderna Πολ Μπέρτον και εάν αυτό ισχύει τελικά, ένα τροποποιημένο εμβόλιο θα ήταν διαθέσιμο πλέον το νέο έτος.

Ο Μπανσέλ εμφανίστηκε να μειώνει τις προσδοκίες ότι νέα εμβόλια θα μπορούσαν να είναι έτοιμα σύντομα, λέγοντας στη συνέντευξη στους FT ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να αναπτύξουν οι φαρμακευτικές εταιρείες εξελιγμένα εμβόλια που θα μπορούσαν να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες.

Δεν υπάρχει περίπτωση τα υπάρχοντα εμβόλια να παρέχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας έναντι της «Όμικρον» όπως ενάντια στη μετάλλαξη «Δέλτα» και η αποτελεσματικότητά τους θα είναι μειωμένη, είπε.

«Απλώς δεν ξέρω πόσο γιατί πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα», φέρεται να είπε ο Μπανσέλ. «Όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα λένε πως “αυτό δεν πρόκειται να είναι καλό”».

Η Moderna ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μελετά ήδη ενισχυτικές δόσεις που έχουν σχεδιαστεί για να προλαμβάνουν μεταλλάξεις όπως η «Όμικρον» και πως πολύ σύντομα θα προχωρήσει με ένα εμβόλιο που θα «χτυπά» ειδικά αυτό το νέο στέλεχος.

Τα υπάρχοντα εμβόλια από εταιρείες όπως η Moderna, η Pfizer Inc. και BioNTech SE, η AstraZeneca Plc και η Johnson & Johnson μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από προηγούμενα στελέχη του ιού αν και είναι λιγότερο αποτελεσματικά ενάντια στη μετάλλαξη «Δέλτα».

Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα καθορίσει εάν η «Όμικρον» προκαλεί νόσηση στον ίδιο βαθμό με παλαιότερες εκδοχές του ιού, εάν μπορεί να διαφύγει της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια αλλά και η προγενέστερη μόλυνση από την Covid-19 αλλά και κατά πόσο θα μπορεί να επικρατήσει των υπολοίπων στελεχών καθώς θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στον κόσμο.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από Bloomberg