Skip to main content

Μογκερίνι: Κλειδί για την ασφάλεια η διατήρηση της Συνθήκης INF

Η κ. Μογκερίνι υπογράμμισε ότι η Συνθήκη συνιστά στοιχείο κλειδί για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών.

Στη σημασία διατήρησης της Συνθήκης INF (για την κατάργηση των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς) στάθηκε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Μογκερίνι υπογράμμισε ότι η Συνθήκη συνιστά στοιχείο κλειδί για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών η πλήρης εφαρμογή της.

Επισημαίνεται ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΟΑΣΕ στο Μιλάνο, συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ουκρανία, οι συνέπειες από το πρόσφατο συμβάν στον πορθμό του Κέρτς, στην Αζοφική Θάλασσα, η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, η κατάσταση στην Συρία και η κατάσταση σε σχέση με την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στις 20 Οκτωβρίου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την Συνθήκη INF ισχυριζόμενος ότι η Ρωσία παραβιάζει την εν λόγω Συνθήκη.