Skip to main content

Μωυσής Ελισάφ:Οι Γιαννιώτες ψήφισαν κόντρα στο ρεύμα της μισαλλοδοξίας

Ο νέος δήμαρχος Ιωαννιτών είναι ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής στην Ελλάδα. Το μήνυμα της εκλογής του, πώς οραματίζεται τα σύγχρονα Ιωάννινα

Για την εκλογή του την περασμένη Κυριακή κατά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών έγιναν ειδικά αφιερώματα όχι μόνο από τα ελληνικά μέσα αλλά και από ξένα, ακόμα και από τους New York Times. Ο Μωυσής Ελισάφ, που κατέλαβε τον δημαρχιακό θώκο των Ιωαννίνων και θα αναλάβει καθήκοντα από 1η Σεπτεμβρίου του 2019, είναι ο πρώτος δήμαρχος στην Ελλάδα με εβραϊκή καταγωγή.

«Η εκλογή μου έχει τη δική της σημασία, καθώς αποδεικνύει πως οι συμπολίτες μας, σε μία εποχή που στην Ευρώπη ακούγονται φωνές μίσους, μισαλλοδοξίας και αντισημιτισμού, έκλεισαν τα αφτιά τους και αποφάσισαν να ψηφίσουν με κριτήριο το έργο, την προσωπικότητα και τον προγραμματικό μας λόγο» σχολιάζει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Voria.gr και χαρακτηρίζει την εμπιστοσύνη των Ιωαννιτών στο πρόσωπό του ως ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη ξενοφοβία.

«Βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, με άνοδο της ξενοφοβίας και του εθνικισμού στην Ευρώπη. Η οικονομική αβεβαιότητα, τα εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό/προσφυγικό και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση πυροδοτούν την αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών θεσμών και ανοίγουν τον δρόμο προς ρατσιστικές και αντισημιτικές τάσεις. Τέτοιες φωνές υπάρχουν παντού και πρέπει να απαντήσουμε με αλληλεγγύη» προσθέτει.

Ο Μωυσής Ελισάφ αποτελεί σημαίνον και σεβαστό πρόσωπο στην τοπική κοινωνία. Είναι καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της πόλης, ενώ έχει βαρύ βιογραφικό στον τομέα του με διοργανώσεις συνεδρίων και συμποσίων, συμμετοχές σε διεθνείς πολυκεντρικές κλινικές μελέτες και εκατοντάδες δημοσιεύσεις επιστημονικών άρθρων.

Γεννηθείς στα Ιωάννινα, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πριν από περίπου είκοσι χρόνια και έκτοτε έχει εκλεγεί επανειλημμένα δημοτικός σύμβουλος τόσο με τη συμπολίτευση όσο και με την αντιπολίτευση. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών (2011-2014) και είναι ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.



Πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2018, κρίνοντας πως κανένα δημοτικό σχήμα δεν ανταποκρίνεται στις δικές του προσδοκίες για το μέλλον του τόπου του και στις προκλήσεις των καιρών, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να συσπειρώσει ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και δημιουργεί τη δημοτική παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» με επικεφαλής τον ίδιο. «Πρόκειται για μία ακηδεμόνευτη, ακομμάτιστη και αδέσμευτη παράταξη που πορεύθηκε και συναρθρώθηκε με ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους» αναφέρει ο κ. Ελισάφ και εξηγεί πως στο σχήμα, που κατήλθε στις εκλογές χωρίς κομματική στήριξη, συνυπάρχουν, μεταξύ άλλων, άνθρωποι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής. Η πολιτική του ταυτότητα, πάντως, ξεκινά από την αριστερά. Ο ίδιος στα νιάτα του ήταν μέλος της οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος», στη συνέχεια μεταπήδησε στην κεντροαριστερά και σήμερα τοποθετεί τον εαυτό του στο φιλελεύθερο πολιτικό κέντρο.

Ως νέος δήμαρχος Ιωαννιτών στοχεύει στη διευκόλυνση και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και οραματίζεται μία σύγχρονη πόλη που θα αποτελέσει κόμβο της ευρύτερης περιοχής, βασισμένη στην εξωστρέφεια. Καταλογίζοντας στην απερχόμενη διοίκηση αναποτελεσματικότητα, αδυναμία αντιμετώπισης καθημερινών προβλημάτων και πελατειακή λογική στη διαχείριση της εξουσίας, αναλύει τους πρωταρχικούς και τους μακροπρόθεσμους στόχους που θέτει για μία νέα εποχή των Ιωάννινων. «Προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας» σημειώνει και κάνει λόγο για ανάγκη ιεράρχησης των προβλημάτων με στόχο την αντιμετώπιση και την προοδευτική επίλυσή τους. «Ο δήμος πέρα από το αστικό κέντρο αριθμεί σαράντα κοινότητες, συνεπώς θα εστιάσουμε στη βελτίωση του οδικού δικτύου, του φωτισμού, των πλατειών, της καθαριότητας και εν γένει των καθημερινών προβλημάτων».

Βασικός στόχος του συνδυασμού, εξηγεί ο ίδιος, είναι η εξωστρέφεια, η δυνατότητα δηλαδή να αξιοποιηθούν όλα τα πλεονεκτήματα του τόπου. «Πέρα από τα δυνητικά πλεονεκτήματα της πόλης, τη φυσική ομορφιά, τα ζωντανά πανεπιστήμια, την πολυπολιτισμικότητα, στόχος είναι να τη συναρθρώσουμε και να τη μετατρέψουμε σε κόμβο της ευρύτερης περιοχής» επισημαίνει, αναφέροντας ενδεικτικά πως η πόλη των Ιωαννίνων έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να μετατραπεί σε συνεδριακό, επιστημονικό, αθλητικό και θρησκευτικό κέντρο. Ως προς το τελευταίο, ο κ. Ελισάφ τονίζει πως η ύπαρξη πολλών εθνοτικών μονάδων στα Ιωάννινα, με τουλάχιστον τρία θρησκευτικά δόγματα, έχει ιδιαίτερη σημασία και βοηθάει στην εξωστρέφεια που οραματίζεται η παράταξη, προτάσσοντας, μάλιστα, τον θρησκευτικό τουρισμό με την αξιοποίηση των μοναστηρίων, των τζαμιών και των συναγωγών της περιοχής.

Με την ανάληψη, ωστόσο, των δημοτικών του καθηκόντων, ο νέος δήμαρχος καλείται να επιτελέσει δύσκολο έργο, λόγω της εφαρμογής του Κλεισθένη και της απλής αναλογικής. Στον πρώτο γύρο των εκλογών ο συνδυασμός του κ. Ελισάφ κέρδισε 11 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο, με τον απερχόμενο δήμαρχο να καταλαμβάνει 14. «Ο Κλεισθένης σίγουρα είναι ένα πρόβλημα. Όταν όμως κουβεντιάζουμε για την επόμενη ημέρα, έχουμε τη δυνατότητα να αποτελέσουμε τη δύναμη που θα συνεργαστεί με άλλες παρατάξεις» σχολιάζει ο ίδιος και καταλήγει, «η παράταξή μας επιδιώκει να ρίξει τις γέφυρες χωρίς να διχάσει τους πολίτες και εκτιμώ πως θα έχουμε μία συνεκτική και αποτελεσματική πλειοψηφία».