Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021
x

ΜΟΛΙΣ 5 ΤΟΙΣ ΧΙΛΙΟΙΣ Η ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΕΡΣΑΙΑ ΣΥΝΟΡΑ

Είσοδος από τα σύνορα και με rapid τεστ τις επόμενες μέρες - Τι ζήτησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας από τον υπουργό Τουρισμού

Θετικότητα μόλις 5 τοις χιλίοις καταγράφεται στα χερσαία σύνορα της χώρας, από τους ελέγχους για κορωνοϊό, που διενεργούνται στους μεθοριακούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα για να λυθούν τα προβλήματα στα σύνορα, από τις επόμενες μέρες η υγειονομική επιτροπή αναμένεται να επιτρέψει την είσοδο πολιτών από το εξωτερικό με τεστ αντιγόνου (rapid) αντί του PCR.

Αυτό τόνισε σήμερα ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μετά τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε στον υπουργό τα προβλήματα στον οδικό τουρισμό, που είναι βασικός για την πορεία συνολικά της τουριστικής περιόδου ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία. Όπως είπε ο περιφερειάρχης: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής φρόντισε να λύσει προβλήματα και ζητήματα που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σε καλή συνεργασία με τον υπουργείο Τουρισμού. Η πραγματικότητα είναι πως μπήκαμε σε μια τουριστική περίοδο δύσκολη. Για εμάς ο τουρισμός είναι ο ένας από τους τρεις βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της οικονομίας μας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία τρία χρόνια είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών και αυτό το momentum δεν πρόκειται και δεν θα αφήσουμε να χαθεί. Φέτος, ο οδικός τουρισμός είναι το κλειδί για να πάει καλά συνολικά ο τουρισμός στην περιοχή. Γι' αυτό από την πρώτη στιγμή έχω ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει μέριμνα, ώστε οι διασυνοριακοί σταθμοί να λειτουργήσουν σωστά. Αυτό σημαίνει: Πρώτον να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες της εβδομάδα. Δεύτερον να υπάρχει ειδική λωρίδα για τους επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, ώστε να μην καθυστερούν όσοι έχουν τα πιστοποιητικά από την 1η Ιουλίου και μετά. Τρίτον, να αυξηθεί το προσωπικό του ΕΟΔΥ για να διενεργούνται γρήγορα τα τεστ, rapid και άλλα, στα σύνορα για όσους δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Θέλουμε απρόσκοπτη είσοδο των τουριστών στη χώρα μας, ταυτόχρονο όμως η είσοδός τους να γίνεται με ασφάλεια. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη που έγιναν πέρυσι και να προχωρήσουμε σωστά και με ασφάλεια».

Διαβάστε ακόμη: Θεοχάρης: Σημαντικός ο τουρισμός για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και η πόλη για αυτόν

Ο υπουργός επισήμανε ότι «φέτος έχουμε αξιοποιήσει πολύ περισσότερα εργαλεία από πέρυσι. Είχαμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε περισσότερες πύλες και είμαστε σε καθημερινή προσπάθεια να επεκτείνουμε ωράρια, περιοχές και οτιδήποτε χρειαστεί. Αυτό θα το κάνουμε με κάθε δυνατό μέσο και με συντονισμό όλων των υπηρεσιών, του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Πολιτικής Προστασίας. Είμαστε ασφαλής τουριστικός προορισμός. Από τους ελέγχους που κάνουμε ειδικά στα χερσαία σύνορα έχουμε μια θετικότητα 5 τοις χιλίοις. Είναι μια πολύ μικρή θετικότητα και πάντως πολύ μικρότερη από όλη την υπόλοιπη χώρα. Άρα το άνοιγμα του τουρισμού δεν εισάγει κίνδυνο, αλλά γίνεται με ένα πολύ καλά μελετημένο το σχέδιο, κυρίως όμως πολύ καλά υλοποιημένο. Ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και τις περιοχές όπου ο τουρισμός είναι σημαντικό μέγεθος, θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να ενισχύουμε τους εμβολιασμούς. Είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Οι εμβολιασμοί θα είναι το μεγάλο μας εργαλείο. Θέλουμε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές δυσκολίες για να έρθει κάποιος και για να φύγει από τη χώρα μας. Τις επόμενες μέρες η υγειονομική επιτροπή μάς επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε και τα τεστ αντιγόνου. Αυτό θα μειώσει ένα μεγάλο πρόβλημα που είναι το κόστος του τεστ PCR προτού έρθει κάποιος από το εξωτερικό στη χώρα μας, αλλά ιδιαίτερα για τους επισκέπτες από τα Βαλκάνια, όπου το κόστος του συγκεκριμένου τεστ σε σχέση με το μέσο μισθό είναι δυσανάλογο. Φέτος το τουριστικό ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα, από τη Ρωσία και νοτιότερα (Βαλκάνια) είναι μεγάλο».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ