Skip to main content

Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 1,4 δισ. Ευρώ στην Πτολεμαϊδα δρομολογεί η ΔΕΗ

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαδικασία για την προκήρυξη από τη ΔΕΗ, του διεθνούς διαγωνισμού που θα αφορά στην κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, με καύση λιγνίτη, που σχεδιάζεται γι
Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαδικασία για την προκήρυξη από τη ΔΕΗ, του διεθνούς διαγωνισμού που θα αφορά στην κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, με καύση λιγνίτη, που σχεδιάζεται για την Πτολεμαϊδα, προϋπολογισμού δαπάνης 1,2 – 1,4 δισ. ευρώ.

«Μέχρι το τέλος του μήνα η προκήρυξη θα είναι στον αέρα κι ελπίζουμε ότι πριν την εκπνοή του τρέχοντος έτους θα έχουμε πραγματοποιήσει και την ανάθεση του έργου στον ανάδοχο», ανάφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ και εξήγησε ότι με τον υφιστάμενο σχεδιασμό η ισχύς της νέας μονάδας θα κυμαίνεται μεταξύ 500 και 650 MW.
Επί της ουσίας με την «Πτολεμαϊδα 5» θα δοθεί η δυνατότητα στη ΔΕΗ να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες τέσσερις παλαιωμένες μονάδες που διαθέτει στη συγκεκριμένη περιοχή. Ήδη στο πλαίσιο αυτό η Πτολεμαϊδα 1 έχει σταματήσει να λειτουργεί, η Πτολεμαϊδα 2 θα κλείσει μόλις γίνει η ανάθεση για την καινούρια και οι άλλες δύο που απομένουν θα έχουν την ίδια τύχη μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια, όταν και θα ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου λιγνιτικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

Φιλόδοξοι στόχοι  στις ΑΠΕ

Ο κ. Αρθούρος Ζερβός, που βρέθηκε και χθες στη Θεσσαλονίκη, για να μετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου για την Ενέργεια στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), επανέλαβε πως το νέο στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ θα γνωστοποιηθεί περί το Μάιο. Ανέφερε ακόμη ότι στις προθέσεις της διοίκησης είναι να κινηθεί δυναμικά και στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), θέτοντας φιλόδοξους στόχους για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

«Περιμένουμε να δούμε και το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που θα επιταχύνει τις διαδικασίες», είπε ο κ. Ζερβός και θύμισε ότι στόχος της ΔΕΗ είναι το 2015 να έχει αυξήσει το μερίδιό της στο 20% της αγοράς των ΑΠΕ και στο 30% το 2020, από το περίπου 10% που κατέχει σήμερα. Επιπρόσθετα, γνωστοποίησε ότι την Επιχείρηση θα την απασχολήσει και ο τομέας των στερεών αστικών απορριμμάτων για την ηλεκτροπαραγωγή. «Είναι ένας τομέας στον οποίο θα δραστηριοποιηθεί η ΔΕΗ στο εγγύς μέλλον, διότι διαθέτει μεγάλο ενεργειακό δυναμικό», ήταν η τοποθέτηση του κ. Ζερβού, ο οποίος επεσήμανε ότι ήδη η εταιρεία εξετάζει το θέμα σε συνεργασία με μια ισπανική εταιρεία, την Urbaser, αν και προς στιγμήν δεν έχουν δρομολογήσει κάποιο project.

Αναφορικά με τις κοινοτικές οδηγίες που υποχρεώνουν την εταιρεία έως το 2011 να δημιουργήσει δύο διαφορετικές θυγατρικές, στον τομέα της μεταφοράς και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε πως οι εταιρείες αυτές θα είναι 100% θυγατρικές της υπάρχουσας, αλλά ξεκαθάρισε ότι το πότε θα δρομολογηθούν οι σχετικές ενέργειες είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση.

«Απελευθέρωση αγοράς σε βάρος της ΔΕΗ»

Περαιτέρω επανέλαβε τη θέση της ΔΕΗ ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η απελευθέρωση της αγοράς στο κομμάτι της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται σε βάρος της δημόσιας επιχείρησης, καθώς «οι ανταγωνιστές μας δραστηριοποιούνται μόνο στο κερδοφόρο κομμάτι της αγοράς, ενώς εμείς υποχρεωνόμαστε να παρέχουμε υπηρεσίες σε όλους, ακόμη και με παθητικό σε κάποιες κατηγορίες πελατών». Για το λόγο αυτό ζήτησε εκ νέου από την πολιτεία να βρεθεί ένας άλλος τρόπος τιμολόγησης.

Καταλήγοντας, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι η προοπτική της επέκτασης της ΔΕΗ στα Βαλκάνια συνεχίζει να αποτελεί στόχο, αν και οι απόπειρες για δραστηριοποίηση στην Αλβανία και στο Κόσσοβο έχουν περιέλθει σε λανθάνουσα κατάσταση. Χθες, πάντως, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησιογραφικού πρακτορείου Reuters, η πρόταση που έχει καταθέσει η ΔΕΗ στο Κόσσοβο, για την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας ισχύος 1.000 MW, πέρασε στη δεύτερη φάση του διεθνούς διαγωνισμού, μαζί με άλλες τέσσερις εταιρείες. 

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων της χώρας, κ. Justina Shiroka-Pula, οι τέσσερις που πέρασαν στην επόμενη φάση είναι η ινδική Adani Power, η αμερικανο-τουρκική κοινοπραξία AES, η τουρκική Park Holding και η κοινοπραξία ΔΕΗ-ContourGlobal. Νωρίτερα η τσεχική CEZ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία ως μέλος της κοινοπραξίας με την AES, λόγω καθυστερήσεων στο project και αλλαγών στους όρους.