Skip to main content

Ο Πυρρίχιος αφηγείται τη Γενοκτονία των Ποντίων πάνω στο φρούριο Καβάλας (vid)

Μέσα από ένα ιδιαίτερο βίντεο, τα αδέλφια Πέτρος και Στράτος Κωνσταντινίδης αφηγούνται μέσω του Πυρρίχιου την ιστορία του ξεριζωμού των Ποντίων.

Ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της Καβάλας, το φρούριο της πόλης, επέλεξαν τα αδέλφια Πέτρος και Στράτος Κωνσταντινίδης από το χωριό της Μουσθένης για να γυρίσουν ένα ιδιαίτερο βίντεο προκειμένου να τιμήσουν τα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Οι «The Trackers», όπως είναι γνωστά τα δύο αδέρφια, χρησιμοποίησαν τον Πυρρίχιο χορό σέρρα για να ιχνηλατήσουν μια ιστορία ξεριζωμού αλλά και σθένους.

«Προβάλουμε την παλικαριά και την ενότητα των Ποντίων, δείχνοντας έναν από τους δυνατότερους ψυχολογικά χορούς», δηλώνουν.

Για τη Γενοκτονία αλλά και για τον πυρρίχιο στην κάμερα μίλησε ο Γρηγόρης Τσαλκατίδης, ένας από τους σπουδαιότερους κατασκευαστές ποντιακής λύρας. Κείμενα και ποίηση του Δημήτρη Κωνσταντινίδη αφηγήθηκε ο Στέλιος Χουλιάρας.

Στα γυρίσματα συμμετείχε ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας. Χόρεψαν οι: Χρήστος Ορφανίδης, Νίκος Καλογερίδης και Δημήτρης Χαραλαμπίδης, λύρα έπαιξε ο Άκης Τσανίκος και νταούλι η Ασημένια Πουρσαϊτίδου.