Skip to main content

Μόναχο: πρωτεύουσα της μπύρας

Το Μόναχο, η πλούσια πρωτεύουσα της Βαυαρίας, συνδυάζει όσα επιθυμεί ο σύγχρονος τουρίστας.
Καθώς το Oktoberfest  άνοιξε τις πύλες του (19 Σεπτεμβρίου), το Μόναχο παίρνει εξέχουσα θέση στον πίνακα των πιο καυτών προορισμών του πλανήτη. Πάνω από 6 εκατ. τουρίστες θα το επισκεφτούν για να συμμετάσχουν στο μεγάλο πάρτι της μπύρας.

Μπορεί οι γαλλικές και ισπανικές σειρήνες να ξεμυαλίζουν τους επίδοξους τουρίστες με τα κάλλη τους, όμως η Κεντρική Ευρώπη προσφέρει δεκάδες εξίσου ενδιαφέρουσες επιλογές με πολιτιστική παράδοση αιώνων, τεχνολογική υπεροχή και περιβαλλοντική ευαισθησία. Το Μόναχο, η πλούσια πρωτεύουσα της Βαυαρίας, συνδυάζει όσα επιθυμεί ο σύγχρονος τουρίστας και είναι προσιτό όλο το χρόνο με συχνές αεροπορικές συνδέσεις από τη Θεσσαλονίκη.

Η πόλη του Μονάχου ιδρύθηκε το 1158 και αναπτύχθηκε γρήγορα σε αστικό κέντρο, ενώ καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του έπαιξε η δυναστεία των Wittelsbach με την ανέγερση μεγάλων και εντυπωσιακών κτιρίων και παραμυθένιων κάστρων. Σήμερα ο μητροπολιτικός δήμος του Μονάχου έχει πληθυσμό 2,7 εκατ. κατοίκους και αναπτύσσεσαι στις δύο όχθες του ποταμού Isar, στα βόρεια των Βαυαρικών  Άλπεων.

Η καρδιά της πόλης χτυπά στη Marienplatz, την πλατεία που συναντιούνται ντόπιοι και τουρίστες και είναι πάντα γεμάτη από κόσμο. Το Νέο Δημαρχείο (Neues Rathaus) είναι το νεογοτθικό εντυπωσιακό κτίριο που δεσπόζει στην πλατεία και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1908.

Καθημερινά στις 12 το μεσημέρι οι τουρίστες δίνουν ραντεβού μπροστά ακριβώς από το Δημαρχείο για να απαθανατίσουν με μηχανές και κάμερες το ρολόι με τις φιγούρες που χορεύουν, αλλά και να πιουν τον καφέ τους σε κάποιο από τα πολυάριθμα καφέ.

Δίπλα το γοτθικό Παλαιό Δημαρχείο (Altes Rathaus) του 1474, στα νότια η Peterkirche, η εκκλησία του Αγίου Πέτρου, χτισμένη τον 13ο αιώνα, και στα δυτικά του δημαρχιακού μεγάρου η Frauenkirche, μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Νότιας Γερμανίας με τους θόλους σε σχήμα κρεμμυδιού, που αποτελεί το πιο γνωστό σύμβολο του Μονάχου. Βγαίνοντας από την Peterkirche ακολουθούμε τον κόσμο που κατευθύνεται στη Viktualienmarkt, την πολύβουη και πολύχρωμη αγορά τροφίμων. Εδώ, ντόπιες λιχουδιές τρυπούν τα ρουθούνια μας.

Δοκιμάσαμε τα περίφημα λουκάνικα Βαυαρίας, καπνιστά κρέατα και αλλαντικά με τη συνοδεία αυθεντικής βαυαρέζικης μπίρας και καθίσαμε σε κάποιο από τα πολλά τραπέζια, όπου ντόπιοι και τουρίστες χαλαρώνουν απολαμβάνοντας τη βαυαρέζικη γαστρονομία. Από το Δημαρχείο και προς τα δυτικά ξεκινά η Kaufingerstrasse, ο κεντρικός πεζόδρομος του Μονάχου, όπου βρήκαμε όλες τις γνωστές ευρωπαϊκές αλυσίδες και πολυκαταστήματα για τις αγορές μας.

Συνεχίσαμε με τα πόδια βόρεια του Δημαρχείου και φτάσαμε στο παλάτι Residenz, κατοικία βασιλιάδων και σπίτι της δυναστείας των Wittelsbach. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κτιρίων με επτά αυλές που οι μεταμορφώσεις του, ανάλογα με τις ανάγκες των εκάστοτε ενοίκων του, ξεκίνησαν από το 1385. Πραγματικά εντυπωσιακές οι συλλογές από χρυσό, ασήμι, πορσελάνες και τα χρυσά κοσμήματα και στέμματα της δυναστείας των Wittelsbach.

Επισκεφθήκαμε (με ξεχωριστό εισιτήριο εισόδου) ένα από τα πιο όμορφα ροκοκό θέατρα, το Cuvillies, που ολοκληρώθηκε το 1755, τη λαμπερή αυτοκρατορική αίθουσα και την αίθουσα των Ιπποτών, ενώ ανάσες δροσιάς και χαλάρωσης πήραμε περπατώντας στους πανέμορφους αναγεννησιακούς κήπους, γεμάτους παρτέρια με λουλούδια, από το βόρειο τμήμα του Residenz. Διασχίζοντας τη Maximilianstrasse, όπου βρίσκεται η είσοδος του Residenz, βλέπουμε τα υπερπολυτελή καταστήματα των πιο επώνυμων οίκων και καθώς απομακρυνόμαστε από το ιστορικό κέντρο συναντούμε τον ποταμό Isar και καταλήγουμε μέσα από μια όμορφη διαδρομή μέσα στο πράσινο στο Maximilianeum, την έδρα του βαυαρέζικου κοινοβουλίου.

Όσοι ενδιαφέρονται για τις καλές τέχνες θα κατευθυνθούν στη συνοικία των μουσείων όπου θα βρουν τρία μεγάλα μουσεία: την Alte Pinakothek, τη Neue Pinakothek και την Pinakothek der Moderne, όπου θα θαυμάσουν έργα τέχνης πασίγνωστων καλλιτεχνών όπως οι Ρέμπραντ, Ελ Γκρέκο, Ρούμπενς, Μποτιτσέλι, Μανέ, Χολμπάιν, Μπρέγκελ, Ντίρερ, Μπόκλιν κ.ά.

Το Μόναχο έχει κάτι για όλους.  Έτσι, οι άντρες της παρέας δε θα μείνουν παραπονεμένοι, αφού δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο μπορούν να επισκεφθούν το BMW Welt και το BMW Museum και να θαυμάσουν τον κόσμο των αυτοκίνητων της μεγάλης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ακόμη, αξίζει να περάσουν από το περίφημο ποδοσφαιρικό γήπεδο, την Allianz Arena, με το φουτουριστικό σχήμα και τον ειδικό φωτισμό με τα χρώματά του να αλλάζουν από μπλε και λευκό σε κόκκινο και λευκό, ανάλογα με το ποια ομάδα αγωνίζεται (η Μπάγερν Μονάχου ή η 1860 München).

Το Μόναχο είναι μια πόλη γεμάτη πάρκα και λεωφόρους με πλούσιες δενδροστοιχίες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Αγγλικός Κήπος (Englischer Garten), ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα της Ευρώπης, έκτασης 3.700 στρεμμάτων, μια όαση χαλάρωσης και δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες. Μια βόλτα στη λίμνη και μια δροσερή μπίρα σε έναν από τους τέσσερις κήπους μπίρας ήταν ό,τι χρειαζόμασταν ύστερα από την περιπλάνησή μας στην πόλη. Πάνω σε έναν τεχνητό λόφο μάλιστα δεσπόζει ο Μονόπτερος, μια απομίμηση ελληνικού ναού.

 Αν πάλι θέλετε να συνδυάσετε τη χαλάρωση με την πολιτιστική περιήγηση, στα δυτικά της πόλης σάς περιμένει το Schloss Nymphenburg, το θερινό ανάκτορο που έκτισαν ο εκλέκτορας Ferdinard Maria και η σύζυγός του το 1664. Ξεχωρίζουν η αίθουσα χορού, η πινακοθήκη των καλλονών, το Marstallmuseum, το κτίριο που φιλοξενεί άμαξες που ανήκαν στους βαυαρούς βασιλιάδες και το Amalienburg, ένα κυνηγετικό περίπτερο που θεωρείται αριστουργηματικό δείγμα του ευρωπαϊκού ροκοκό. Θαυμάσιοι και οι συμμετρικοί -γαλλικού τύπου- κήποι με κιόσκια, σιντριβάνια και μικρές λίμνες. Στα βόρεια του παλατιού αξίζει να επισκεφθείτε τον Βοτανικό Κήπο (Botanischer Garten) που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους βοτανικούς κήπους στον κόσμο, όπου καλλιεργούνται 14.000 είδη φυτών από όλη την υφήλιο.

Ένα από τα must σημεία για όποιον επισκέπτεται το Μόναχο είναι αναμφισβήτητα το Deutsches Museum, το παλιότερο και σημαντικότερο τεχνολογικό μουσείο στον κόσμο. Η τεχνολογική πρόοδος του ανθρώπινου γένους ξεδιπλώθηκε μπροστά μας, από το πλανητάριο Zeiss, τα τμήματα αστρονομίας, αεροναυπηγικής -με το αυθεντικό αεροπλάνο των αδελφών Ράιτ-, των τηλεπικοινωνιών -με το γραμμόφωνο του Τόμας  Έντισον-, φαρμακευτικής, μεταλλουργίας, ναυπηγικής -με αυθεντικά ιστιοφόρα-, μουσικών οργάνων, ενεργειακής μηχανικής, ωρολογοποιίας, τυπογραφίας, φυσικών επιστημών, μέχρι την αναπαράσταση ορυχείου και άλλα θαυμαστά επιτεύγματα, αυθεντικά και όχι αντίγραφα, που μία μέρα δεν ήταν αρκετή για να τα δούμε με τη δέουσα προσοχή.

Το Μόναχο είναι ολυμπιακή πόλη αφού φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1972. Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι ανοιχτές στο κοινό και φιλοξενούν πολλές από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη. Το περιστρεφόμενο εστιατόριο του Ολυμπιακού Πύργου, ύψους 290 μ., προσφέρει υπέροχη θέα στο πάρκο και την πόλη. Εδώ επισκεφθήκαμε και το μεγαλύτερο shopping center της Βαυαρίας, το Olympia Einkaufszentrum, προσβάσιμo με το μετρό, αν και θα σας συνιστούσαμε να κάνετε τα ψώνια σας από τα καταστήματα του κέντρου της πόλης.

Όσοι επισκεφθείτε το Μόναχο από τις  ως τις 4 Οκτωβρίου θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε μια αξέχαστη εμπειρία που ακούει στο όνομα Oktoberfest. Το περίφημο Φεστιβάλ Μπίρας αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή στο ετήσιο καλεντάρι της πόλης, συγκεντρώνοντας πάνω από έξι εκατομμύρια επισκέπτες! Λούνα παρκ, το τσίρκο των εντόμων, καμπαρέ και εκατοντάδες σταντ που σερβίρουν μπίρα, λουκάνικα, βοδινό στη σούβλα με τραγανιστή πέτσα (δοκιμάσαμε και είναι πραγματικά πολύ νόστιμο), ψάρια σε σουβλάκι και άλλες παραδοσιακές λιχουδιές θα ικανοποιήσουν στο έπακρο τις γαστρονομικές σας ανάγκες!

Φυσικά, ταξίδι στο Μόναχο δεν νοείται χωρίς να κάνουμε μια στάση για φαγητό στο Hofbräuhaus, τη διασημότερη μπιραρία στον κόσμο! Χρονολογείται από το 1896 και ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει 1.000 διψασμένους για αυθεντική βαυαρέζικη μπίρα ντόπιους και τουρίστες, που μπορούν παράλληλα να δοκιμάσουν αυθεντικές συνταγές της περιοχής, όπως βοδινό, κότσι και φυσικά διάφορα είδη λουκάνικων. Το δε απόγευμα απολαύσαμε ζωντανή παραδοσιακή μουσική στη σκηνή που διαθέτει η μπιραρία.

Για να πάτε

Η TUIFLY με τα σύγχρονα αεροπλάνα της και το άψογο σέρβις συνδέει καθημερινά εκτός τρίτης τη Θεσσαλονίκη απευθείας με το Μόναχο μέσα σε δύο ώρες και είκοσι λεπτά, δίνοντάς σας την ευκαιρία να γνωρίσετε τον βαυαρέζικο τρόπο ζωής και την πλούσια πολιτιστική του παράδοση.

Οι κρατήσεις πραγματοποιούνται μέσα από την ιστοσελίδα της TUIfly στο www.tuifly.com, σε συνεργαζόμενα ταξιδιωτικά γραφεία ή στο τηλεφωνικό κέντρο κρατήσεων στο 2310-475989 για τη Βόρεια Ελλάδα και 210-3530339 για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μέσα από την ιστοσελίδα της εταιρείας μπορείτε να κάνετε κρατήσεις δωματίων σε ξενοδοχεία και καταλύματα σε πολύ καλές τιμές.