Σάββατο 6 Μαρτίου 2021
x

MONEY SHOW-ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ:Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Η Θεσσαλονίκη είναι το ευαίσθητο σημείο της Ελλάδας, το σημείο που επικοινωνεί με τον υπόλοιπο κόσμο, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας.

Η Θεσσαλονίκη προσελκύει πλέον τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό λόγω της στρατηγικής της θέσης, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, από το βήμα της κεντρικής εκδήλωσης «Θεσσαλονίκη στον 21ο αιώνα- Μητροπολιτικές Λειτουργίες» του Money Show που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Hyatt Regency.

Όπως ανέφερε, η Θεσσαλονίκη «μπορεί να τραβήξει τη χώρα μπροστά», καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι το ευαίσθητο σημείο της Ελλάδας, το σημείο που επικοινωνεί με τον υπόλοιπο κόσμο «Υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον παρότι όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουν και τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της πόλης. Το ζητούμενο για εμάς είναι να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία, να τρέξουμε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς γιατί αυτό κάνουν οι ανταγωνιστές μας», είπε και παρέθεσε τους τομείς της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, της τεχνολογίας ως αυτούς στους οποίους αναμένεται να εκδηλωθεί και στην πράξη πλέον αυτό το ενδιαφέρον.

Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι, μετά το τέλος των μνημονίων και μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, υπάρχει στην ελληνική οικονομία μία «ποιοτική αλλαγή» που πιστοποιείται σε μια σειρά από δείκτες: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τα τελευταία 2-3 χρόνια, πρωτοφανής αύξηση των εξαγωγών, αύξηση των δαπανών σε επίπεδα ρεκόρ ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, η χώρα μας καλείται να προσαρμόσει τη στρατηγική της στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, η οποία, λόγω του ανταγωνισμού με ΗΠΑ και Κίνα, δημιουργεί μία νέα οικονομία, επιμένοντας στην ποιότητα των προϊόντων και τις φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές. Έτσι, η Ευρώπη, είπε ο υπουργός, επιχειρεί να μετατρέψει το μειονέκτημα του υψηλότερου κόστους παραγωγής σε πλεονέκτημα.

Η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, τόνισε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κάνοντας αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις-παραχωρήσεις των βασικών υποδομών (λιμάνι, αεροδρόμιο) που ανοίγουν μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες για την πόλη αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Ο περιφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη μνεία στις νέες τεχνολογίες, επισημαίνοντας ότι η Κεντρική Μακεδονία έχει όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε μια μικρή Silicon Valley, αλλά -όπως επεσήμανε- πρέπει επιτέλους να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση καινοτομικών επιχειρήσεων.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πρέπει να αναβαθμίσει τις υποδομές του για «να φέρει κίνηση που σήμερα δεν έχει και πλοία που σήμερα δεν δέχεται», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ Σωτήρης Θεοφάνης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι αν δεν υλοποιηθεί το έργο της επέκτασης του 6ου προβλήτα «ο ΟΛΘ θα μείνει ένα λιμάνι της ίδιας τάξης». Ο ίδιος συμπλήρωσε, πάντως, ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο το έργο θα έχει ανάδοχο και έθεσε ως στόχο ολοκλήρωσής του το 2022.

«Στόχος μας είναι να είμαστε leader σε ένα δίκτυο δραστηριοτήτων χωρίς να επισκιάσουμε την υπόλοιπη  επιχειρηματική δραστηριότητα. Σε βάθος πενταετίας πιστεύω ότι το λιμάνι θα έχει συντονιστεί απόλυτα με τον ρυθμό της πόλης και το αντίστροφο», είπε ο κ. Θεοφάνης και περιέγραψε συνοπτικά το όραμά του για ένα smart port σε μία smart city.

Περιουσία για την πόλη της Θεσσαλονίκης που πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο χαρακτήρισε το Money Show o δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Τη σημασία της διοργάνωσης για την ανάδειξη των προοπτικών της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας τόνισαν η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου και ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ