Skip to main content

Μονή Εσφιγμένου: Παρέλαβε εκτάσεις και κονάκι η νόμιμη αδελφότητα

Πρόσφατα ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης των ζηλωτών για την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης που ζητούσε την εκκένωση της Μονής

Στην παραλαβή αγροκτήματος μεταξύ Ιερισσού και Στρατωνίου και του κονακίου των Νέων Ρόδων προχώρησε η νόμιμη αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης των ζηλωτών για την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης που ζητούσε την εκκένωση της Μονής και την απόδοσή της στη Νόμιμη αδελφότητα που εδρεύει προσωρινά στις Καρυές.

Όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση, τα ακίνητα που παρελήφθησαν τελούσαν υπό κατάληψη «από άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το Άγιο Όρος και την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, χρησιμοποιώντας παράνομα την ιδιότητα του Εσφιγμενίτη μοναχού».

Μάλιστα επισημαίνεται πως κατά τη διαδικασία παραλαβής από τις αρμόδιες αρχές οι καταληψίες δεν προέβαλαν καμία αντίσταση. Ωστόσο αναφέρεται πως «είχαν ήδη προ ημερών λεηλατήσει τις εγκαταστάσεις, αφήνοντας πίσω τους εικόνα καμένης γης».

«Η διοίκηση της Ιεράς Μονής έχοντας χρέος στην ιστορία, την Εκκλησία, το έθνος, αλλά και τις διατάξεις περί χρηστής διοικήσεως ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι όλες οι μονές του Αγίου Όρους, προέβη σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την ανάκτηση των μετοχίων και ακινήτων της. Ευχή όλων των Αγιορειτών είναι η περαιτέρω διευθέτηση από τις αρμόδιες αρχές όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ιερά Μονή, καθώς αποτελούν ανοικτή πληγή για το Άγιο Όρος και την Εκκλησία», καταλήγει η ανακοίνωση της Μονής Εσφιγμένου.