Skip to main content

H επιθετικότητα στους γείτονες μόνη σανίδα σωτηρίας για τον Ερντογάν

Η γκριζοποίηση των Ιμίων και άλλων νησίδων, στις οποίες αναφέρθηκε ο Τσαβούσογλου, είναι το πρώτο βήμα για την Τουρκία.Ο τελικός στόχος είναι η κατοχή

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στο τουρκικό κοινοβούλιο μόνο γι’ αυτόν τον λόγο δεν έγινε. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έστρεψαν την συζήτηση στα εθνικά θέματα, που είναι πλέον αρκετά προσφιλή στην Τουρκία, τόσο σε κυβέρνηση όσο και σε αντιπολίτευση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε ιδιαίτερη μνεία και στις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για το καθεστώς νησίδων στο Αιγαίο, το οποίο η Τουρκία θεωρεί αμφισβητούμενο. Μάλιστα δε, αποκάλυψε -και ελπίζω να μη είναι αληθές- ότι το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας και το υπουργείο Άμυνας συνεχίζουν τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

Τι θα πει διερευνητικές επαφές; Είναι δυνατόν η Ελλάδα να συζητά για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο; Όταν κάποιος δέχεται συζήτηση επί αυτού του θέματος, σημαίνει πως αναγνωρίζει ότι δεν θεωρεί πως το απόλυτο δίκαιο βρίσκεται με το μέρος του. Δεν θέλω επομένως να πιστεύσω ότι γίνονται τέτοιες συζητήσεις, αν και από το δίδυμο Καμμένου-Τσίπρα όλα τα περιμένω.

Πάντως ο Τσαβούσογλου επέμεινε, λέγοντας: «Αυτό το θέμα είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, επομένως θα συνεχίσουμε τις μεταξύ μας διαβουλεύσεις». Να σημειωθεί, ότι επ’ αυτού είχαν συζητήσεις ο Ισμαήλ Τζεμ με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος πρότεινε την παραχώρηση στην Τουρκία μερικών "στρεμμάτων γης" για να έχουμε ειρήνη!. Είναι δυνατόν, την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου να ακολουθεί ο Π. Καμμένος; [Πλήρης η είδηση την voria.gr, της 17.12.2018].

Ως προς την Κύπρο, πέρα από την διεκδίκηση των υδρογονανθράκων, ο Τσαβούσογλου απέκλεισε το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να θυμίσω σ’ αυτούς που ονειρεύονται μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις, ότι πρέπει να ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο και να το εγκαταλείψουν. Δεν θα συμβεί ποτέ»,

Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι στην Κύπρο δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Τώρα μάλιστα που πείσθηκε ο Ν. Αναστασιάδης από τους Βρετανούς μάλλον, παρά από τον Τσαβούσογλου που το πρότεινε, ότι λόγω αποτυχίας της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας [το κατανόησαν επί τέλους οι υποστηρικτές της, μετά από 40 χρόνια] να συζητά για Συνομοσποδία -ό,τι χειρότερη δηλαδή- ο Ερντογάν θα επιτύχει τους στόχους του, επιρροής στο κράτος.

Ο Μ. Ιγνατίου, παρατηρεί και αυτός, ότι η λύση της λεγόμενης "επανένωσης" διά της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, βολεύει αφάνταστα τον Ερντογάν, διότι θα ελέγχει όλο το νησί. Η λύση των δύο κρατών, που προωθείται από πολιτικούς παράγοντες της Λευκωσίας, επίσης τον βολεύει το ίδιο…

Ως προς το Αιγαίο, οι Τούρκοι πέτυχαν να γκριζάρουν την περιοχή των Ιμίων, από την στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα δέχθηκε την απαγόρευση που αφορά τα πλοία, τους στρατούς και τις σημαίες πάνω και γύρω από τις νησίδες. Να σημειωθεί βεβαίως, ότι για την Τουρκία η γκριζοποίηση των Ιμίων και άλλων νησίδων στις οποίες αναφέρθηκε ο Τσαβούσογλου, είναι το πρώτο βήμα. Ο τελικός στόχος είναι η κατοχή.

Πόσο μπορεί να τα επιτύχει αυτά ο Ερντογάν, ο οποίος συνειδητοποίησε ότι η ηγεμονία στον ισλαμικό κόσμο είναι άπιαστο όνειρο, και αρκείται στην επιβολή μίας Ισλαμικής Δικτατορίας; Γράφει ο Μ. Ιγνατίου: «Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτή η πολύ αρνητική εξέλιξη.  Για να συνεχίσει να έχει την υποστήριξη του τουρκικού λαού πρέπει να "παίζει" εθνικιστικά και ισλαμικά. Το να κάνει πολέμους είναι ένας τρόπος να κερδίζει στο εσωτερικό. Να μη το ξεχνάμε».

Ομολογώ, ότι δεν θα με φόβιζε ούτε στιγμή η επιθετικότητα των Τούρκων, αν υπήρχε περίπτωση σύμπνοιας των πολιτικών μας. Έστω και αν τους υποχρέωνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι, και στα εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής να είχαν κοινή γραμμή. Θυμάμαι πάντα την σύσταση του Ισοκράτους προς τον Φίλιππο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους Πέρσες: «Να ενώσεις όλους τους Έλληνες, ακόμη και με την βία».