Skip to main content

Μόνο ο Προμαχώνας ανοιχτός - Κίνδυνος διαρροής τουριστών

Ανήσυχοι οι ξενοδόχοι σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη για το κλείσιμο των σταθμών σε Νυμφαία και Ορμένιο. Παράπονα από τη Ρουμανία.

Aνήσυχοι είναι οι ξενοδόχοι στην Καβάλα και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης μετά τις χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις που αναφέρουν πως ο μόνος χερσαίος συνοριακός σταθμός που θα λειτουργεί για την έλευση τουριστών στη χώρα από σήμερα έως και τις 15 Ιουλίου θα είναι αυτός του Προμαχώνα.

Σύμφωνα με πηγές της Voria.gr, μέσα στην ημέρα θα υπάρξει και νομοθεσία που θα αποτυπώνει την εφαρμογή του νέου αυτού μέτρου, το οποίο σύμφωνα πάντα με πηγές εφαρμόζεται μεταξύ άλλων λόγων εξαιτίας του έντονου επιδημιολογικού φορτίου στη Θράκη αλλά και της προσωρινής απαγόρευσης εισόδου σε πολίτες από Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων. 

Όπως τονίζει στη Voria.gr ο Πρόεδρος Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης, οι ξενοδόχοι ενημερώθηκαν μόλις χθες από τις επίσημες δηλώσεις για την αλλαγή αυτή στη λειτουργία των συνόρων καθώς μέχρι τώρα ο συνοριακός σταθμός στη Νυμφαία λειτουργούσε κανονικά φέρνοντας ήδη εκατοντάδες τουρίστες την ημέρα. Η είδηση αυτή έχει φέρει ανησυχία στους επαγγελματίες του κλάδου οι οποίοι έχουν ξεκινήσει να ανοίγουν και να λειτουργούν τα ξενοδοχεία τους.

Ο ίδιος εξηγεί πως το κλείσιμο της Νυμφαίας μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στον τουρισμό της περιοχής καθώς αυτός είναι ο συνοριακός σταθμός από τον οποίο εισέρχεται η πλειονότητα των Ρουμάνων τουριστών. «Ο Προμαχώνας αποτελεί για αυτούς μια παράκαμψη περίπου 150 χιλιομέτρων ενώ παράλληλα είναι ένας σταθμός επιβαρυμένος από την είσοδο των Βουλγάρων και των Σέρβων τουριστών», υπογράμμισε. «Θα δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων. Ο κόσμος θα είναι δυσαρεστημένος και θα βρει εναλλακτικές. Άρα είναι σαν να κάνουμε δώρο τους τουρίστες σε άλλες χωρες ανταγωνίστριες», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως η Καβάλα στηρίζεται εκτός από τους Έλληνες σε Βούλγαρους και Ρουμάνους τουρίστες.

Αντίστοιχα, σε επιστολή του, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του συνόλου των ξενοδόχων της περιοχής σημειώνοντας πως «είναι εύκολα κατανοητό ότι η διακοπή της διέλευσης από του συνοριακούς σταθμούς της Εξοχής (Δράμας) της Νυμφαίας (Ροδόπης), Κυπρίνου και Ορμενίου (Έβρος) θα αποτελέσει ένα βαρύ πλήγμα στο ρεύμα τουριστών προς την περιοχή μας, τοποθετώντας την ουσιαστικά σε κατάσταση τουριστικής απομόνωσης».

Ο κ. Μιτζάλης τόνισε πως τα πρώτα παράπονα έχουν ξεκινήσει ήδη από τη ρουμανική αγορά. Όπως είπε, η υγεία είναι αναμφίβολα η πρώτη προτεραιότητα και για τους ξενοδόχους ωστόσο πρέπει να δοθεί ένα σήμα στον κλάδο αναφορικά με το αν ξεκινάει κανονικά η σεζόν, η οποία ήδη είναι γνωστό πως θα είναι δύσκολη, ή αν κάθε εβδομάδα τα πράγματα θα διαφοροποιούνται και θα υπάρχουν νέες αποφάσεις ανάλογα με την πορεία της επιδημίας. «Πρέπει να ξέρουμε για να κάνουμε και τον ανάλογο προγραμματισμό», υπογράμμισε. 

Σημειώνεται πως ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων λειτούργησε για κάποιες ώρες και έπειτα έκλεισε πάλι επιτρέποντας τη διέλευση μόνο σε Έλληνες, αλλοδαπούς που έχουν άδεια μόνιμης διαμονής στη χώρα και άτομα που έχουν επαγγελματικούς λόγους την είσοδο.