Skip to main content

Μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις το «Ευρωταμείο»

Η ΕΕ εργάζεται εντατικά με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης για τον σχεδιασμό ενός μηχανισμού, τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της
Κριτική στην κακοφωνία γύρω από τις διάφορες προτάσεις που έχουν γίνει για τη βελτίωση της λειτουργίας της ζώνης του ευρώ, ιδίως για αυτή της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, άσκησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Για να αποφευχθεί αυτό που συμβαίνει σήμερα, όπου ο καθένας έχει μία διαφορετική ιδέα, μερικές φορές ακόμη και από την ίδια κυβέρνηση δύο διαφορετικές ιδέες, δεν θέλουμε να βιαστούμε», δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στις διάφορες ιδέες που προτάθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα σε εκείνη που αφορά στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα μία νέα πρόταση. Συνεργαζόμαστε με αντικειμενικότητα και με υπευθυνότητα», πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο. «Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι μια μακροχρόνια πρόταση, που θα χρειαστεί πιθανότατα μία αλλαγή στη Συνθήκη», σημείωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η Επιτροπή εργάζεται και στο ζήτημα μίας άλλης πρότασης «για την ενίσχυση του οικονομικού συντονισμού και της παρακολούθησης των χωρών της ζώνης του ευρώ».

Εξάλλου, νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στοΣτρασβούργο, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι η ΕΕ εργάζεται εντατικά με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης για τον σχεδιασμό ενός μηχανισμού, τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης.

Ο κ. Μπαρόζο επισήμανε ότι «αυτός ο μηχανισμός θα εφαρμόζεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και θα είναι συμβατός με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις διατάξεις, που απαγορεύουν τη διάσωση ενός κράτους μέλους». Σημειώνει, εξάλλου, την ετοιμότητα της Επιτροπής να προτείνει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για συντονισμένη βοήθεια, το οποίο θα απαιτεί την υποστήριξη των χωρών μελών της ευρωζώνης και αναφέρει ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται, παράλληλα, μια ανακοίνωση για τον ενισχυμένο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και την επιτήρηση των οικονομιών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η Ελλάδα έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος. Τα μέτρα αυτά αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα. Σημειώνει, δε, ο κ. Μπαρόζο ότι «πράττουμε τα απαραίτητα για τη διασφάλιση της σταθερότητας της ευρωζώνης στο σύνολό της». Αναφερόμενος στο θέμα των αγορών, τονίζει ότι τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται στις κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές, αν και -όπως αναγνωρίζει- η κερδοσκοπία, που παρατηρήθηκε, επιδείνωσε την κατάσταση.

Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, αποδεικνύει τη σημασία, που έχει μια θεμελιώδης μεταρρύθμιση στη αγορά των παραγώγων. «Στο πλαίσιο αυτό, οι νομοθετικές προτάσεις που θα παρουσιάσει πριν από το καλοκαίρι ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά και η πρόταση οδηγίας για τις καταχρηστικές πρακτικές στην αγορά, η οποία θα υιοθετηθεί πριν το τέλος του χρόνου, αναμένεται να ενισχύσουν τη διαφάνεια στις αγορές και να περιορίσουν τους κινδύνους», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπλέον, αναφέρει ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στα ασφάλιστρα κινδύνου των κρατικών ομολόγων, ώστε, μεσοπρόθεσμα, τα κράτη μέλη να δρουν με συντονισμένο τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ζ. Μπαρόζο δηλώνει ότι η Επιτροπή θα εξετάσει την απαγόρευση πώλησης ενός επενδυτικού προϊόντος το οποίο ο πωλητής δεν διαθέτει. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η Επιτροπή θα πιέσει, ώστε να υπάρξει διεθνής συντονισμός και είναι στις προθέσεις της να θέσει το θέμα στους παγκόσμιους εταίρους στο πλαίσιο του G20.