Skip to main content

Μονόδρομος η ανοιχτή καινοτομία για startups και ώριμες εταιρείες

H εκδήλωση της θερμοκοιτίδας OK!Thess με τίτλο «Ώριμες εταιρίες και startups, 1+1=3. Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί!».

Τη δυνατότητα συνεργασιών ανάμεσα σε ώριμες εταιρείες και startups μέσω του μοντέλου της ανοιχτής καινοτομίας διερεύνησαν οι συμμετέχοντες σε εκδήλωση της θερμοκοιτίδας OK!Thess με τίτλο «Ώριμες εταιρίες και startups, 1+1=3. Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί!», που πραγματοποιήθηκε χθες στο Θεματικό Πάρκο Καινοτομίας και Τεχνολογίας.

Η Olympia Electronics ξεκίνησε σαν μία μικρή start up επιχείρηση στο υπόγειο ενός σπιτιού στον Κορινό Πιερίας και έφθασε να γίνει μία ώριμη εταιρεία σε μεγάλο βαθμό λόγω του μοντέλου της ανοιχτής καινοτομίας. Η ευκαιρία αυτή ήρθε όταν η ομάδα R&D της Olympia Electronics συνεργάστηκαν από κοινού με το R&D της εταιρείας Honeywell σε Νορβηγία και Σουηδία για την παραγωγή ηλεκτρολογικού υλικού. Το παράδειγμα αυτό έφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Olympia Electronics Δημήτρης Λακασάς τονίζοντας ότι οι startups πρέπει να αναζητήσουν μεγαλύτερες εταιρείες που να τους προσφέρουν τη δυνατότητα για έρευνα και ανάπτυξη και αυτές με τη σειρά τους να συνεισφέρουν με φρέσκες ιδέες. Κατέθεσε, μάλιστα, ως πρόταση το OK!Thess να αναλάβει τον ρόλο του «προξενητή» ανάμεσα σε startups και ερευνητικά/εκπαιδευτικά ιδρύματα ή επιχειρήσεις για να γίνει πράξη η ανοιχτή καινοτομία.

Ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της REDESTOS - Efthymiadis Agrotechnology Group Νίκος Ευθυμιάδης αναφέρθηκε στα εμπόδια πάνω στα οποία σκοντάφτει η καινοτομία στην Ελλάδα: από τις δυσκολίες της πολιτείας να κατανοήσει ένα περιβάλλον καινοτομίας και την έλλειψη κινήτρων μέχρι τα προβλήματα συνεργασίας μεταξύ της επιχειρηματικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο ίδιος είπε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη από το 1999 με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, την Τεχνόπολη, τις θερμοκοιτίδες, το ΚΕΔΕΚ του ΑΠΘ.  Πρότεινε,δε, τη δημιουργία μίας ομάδας κρούσης από το Ok!Thess, που θα έχει την ευθύνη να ετοιμάσει μία databank με ώριμες επιχειρήσεις με εξωστρέφεια και τμήματα R&D και θα αναλάβει να φέρει σε επαφή μαζί τους τις startups και να τους καθοδηγήσει μέχρι το κλείσιμο της συμφωνίας.  

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και διευθυντή του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τεχνολογίας Γιάννη Μπακούρο το μοντέλο της ανοιχτής καινοτομίας αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τις ελληνικές startups. Σημείωσε ότι στο μάθημα που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο για την καινοτομία καταγράφεται ένα ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον συμμετοχής ακόμη και από μη φοιτητές, μία εξέλιξη που χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Πρότεινε να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη ένα hub του οικοσυστήματος  όλης της Βόρειας Ελλάδας με αντένες στις υπόλοιπες περιοχές.

Από την πλευρά του ο συντονιστής της συζήτησης και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Σίμος Μπενσασσών, ανέφερε ότι κολοσσοί όπως η Google και η Facebook δεν ξεκίνησαν από ακαδημαϊκούς ούτε ήταν αποτέλεσμα έρευνας. «Μέσα από τα πανεπιστήμια μπορεί να ξεκινήσει μία ιδέα αλλά αν περιοριστούμε μόνο στη συνεργασία εταιρειών-πανεπιστημίων χάσαμε», επισήμανε. Σημείωσε ότι η OK!Thess βοηθάει τις startups σε επίπεδο εύρεσης χρηματοδότησης αλλά και εισόδου προϊόντων στην αγορά. «Αυτό που θεωρώ ότι έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η έννοια του προξενιού», ανέφερε απαντώντας στον κ.Λακασά.