Skip to main content

Μονομαχία Σαχινίδη-Σταϊκούρα στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Οξεία αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών και του αναπληρωτή υπεύθυνου οικονομίας της ΝΔ, με αφορμή μια αναφορά του προσχεδίου του προϋπολογισμού.
Οξεία αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, και του αναπληρωτή υπεύθυνου του τομέα πολιτικής ευθύνης οικονομίας της ΝΔ, Χρήστου Σταϊκούρα, με αφορμή  μια αναφορά του προσχεδίου του προϋπολογισμού, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής επί του προσχεδίου.

Ειδικότερα στην σελίδα 46 του προσχεδίου του προϋπολογισμού καταγράφεται ότι «θετική επίδραση στα έσοδα τρέχοντος έτους έχουν και μέτρα τα οποία θεσμοθετήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος (...) όπως η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις με μεγάλα κέρδη κατά την χρήση έτους 2008».

Ο κ. Σαχινίδης τόνισε ότι όπως επέβαλαν οι νέοι κανονισμοί (ΕΖΑ) της Γιούροστατ τα έσοδα από τη συγκεκριμένη εισφορά μεταφέρθηκαν στο 2009, μειώνοντας έτσι το έλλειμμα του έτους αυτού κατά 212 εκατ. ευρώ.

Η αναφορά αυτή, του υφυπουργού, προκάλεσε την αντίδραση από την πτέρυγα της ΝΔ και του εισηγητή του κόμματος, κ. Σταϊκούρα, ο οποίος, απευθυνόμενος στον κ. Σαχινίδη, τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται και για να αιτιολογήσει τον χαρακτηρισμό ανέγνωσε το σχετικό απόσπασμα από τη σελ. 46 του προσχεδίου.

«Δεν είπα ψέματα. Σας μίλησα με συγκεκριμένα στοιχεία», ανέφερε ο κ. Σαχινίδης και κατηγόρησε τους βουλευτές της ΝΔ για άγνοια των κανόνων της Γιούροστατ. Προηγουμένως, ο υφυπουργός, απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε: «Δεν φτάνει που με δική μας πρωτοβουλία μειώσαμε το έλλειμμα του 2009, ακούμε κι από πάνω την ανεύθυνη κριτική σας».

Μετά το πέρας της συνεδρίασης κύκλοι της ΝΔ καλούσαν τον κ. Σαχινίδη να ξεκαθαρίσει αν ισχύει αυτό που είπε ο ίδιος ή αυτό που αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. «Και τα δύο δεν μπορεί να συμβαίνουν. Θέλουμε μια εξήγηση γιατί αν συμβαίνει αυτό που είπε ο υφυπουργός, τότε αυτομάτως αυξάνεται και το έλλειμμα για το 2010 κατά 712 εκατ. ευρώ», ανέφεραν χαρακτηριστικά.