Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Μονοπήγαδο: Ουκρανόπουλα και ελληνόπουλα όλα μαζί, μια παρέα! (φωτο)

Οι κάτοικοι, που παραχώρησαν σπίτια σε πρόσφυγες, φροντίζουν για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες τους. Ακόμα και να γιορτάσουν μαζί τα γενέθλιά τους!

Η Αναστασία είναι ένα από τα 15 παιδιά, προσφυγόπουλα από την Ουκρανία που φιλοξενούνται σε σπίτια τα οποία παραχώρησαν κάτοικοι στο Μονοπήγαδο του δήμου Θέρμης, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Την περασμένη Τετάρτη η Αναστασία είχε τα γενέθλιά της, έκλεινε τα έντεκα χρόνια της. Ως και πριν από έναν μήνα έκανε άλλα όνειρα, κάπως αλλιώς φανταζόταν αυτήν τη μέρα. Να τη γιορτάσει μαζί με όλη την οικογένειά της, με τους συμμαθητές της, με τους φίλους της, στο πατρικό της, στην Ουκρανία. Η ζωή, όμως, είχε άλλα σχέδια για εκείνη, για τους γονείς της, για τους συμπατριώτες της.

Εδώ και κάποιες μέρες η Αναστασία, μαζί με τη μητέρα της, φιλοξενείται στο Μονοπήγαδο του δήμου Θέρμης. Σε ένα από τα σπίτια τα οποία παραχώρησαν δωρεάν κάτοικοι του χωριού, προκειμένου να μείνουν σε αυτά, για όσο χρόνο χρειαστεί, πρόσφυγες από τις εμπόλεμες περιοχές. Η φιλοξενία των κατοίκων είναι υποδειγματική. Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου και την υποστήριξη του δήμου Θέρμης, συλλόγων, επιχειρήσεων και ιδιωτών, έχει οργανωθεί μια τεράστια προσπάθεια, προκειμένου οι πρόσφυγες να νιώσουν σαν στο σπίτι τους.

Η φιλοξενία δεν εξαντλείται μόνον στην εξασφάλιση στέγης και τροφής. Οι κάτοικοι του Μονοπήγαδου φροντίζουν να καλύψουν όλες τις καθημερινές ανάγκες, κυρίως των μικρών παιδιών. Έτσι, αφού εξασφάλισαν επαρκές δίκτυο ίντερνετ, με τη βοήθεια του δήμου, έδωσαν τη δυνατότητα στα προσφυγόπουλα να παρακολουθούν καθημερινά τα μαθήματά τους, τα οποία γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης, με μέριμνα του υπουργείου Παιδείας της Ουκρανίας. Παράλληλα, αναζητούνται λύσεις, οι οποίες δρομολογούνται από σήμερα, για την απογευματινή απασχόληση των παιδιών, μέσω των δημοτικών ή άλλων δομών.

Από τις βασικές επιδιώξεις των κατοίκων του Μονοπήγαδου είναι η ένταξη των προσφύγων στην καθημερινή ζωή του χωριού, ώστε να μην αισθανθούν απομονωμένοι. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Τετάρτη, στο Λαογραφικό Μουσείο του Μονοπήγαδου το οποίο στεγάζεται στο παλιό σχολείο, οργανώθηκε γιορτή για τα γενέθλια της Αναστασίας. Δεν τα γιόρτασε μόνο με τη μητέρα της και με τα υπόλοιπα προσφυγόπουλα και τους ενήλικες από την Ουκρανία. Τα γιόρτασαν μαζί, όλα τα παιδιά του χωριού. Δέκα προσφυγόπουλα που είχαν φτάσει ως εκείνη τη μέρα στο χωριό, μαζί με τα έντεκα ελληνόπουλα που κατοικούν στο Μονοπήγαδο.

Όπως αναφέρει η γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοπήγαδου Κατερίνα Σύλερ «ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή. Όλα τα παιδιά μαζί, μια παρέα! Ένα πάρτι γενεθλίων, βάλσαμο για τα προσφυγόπουλα που γέλασαν, χόρεψαν, έπαιξαν, διασκέδασαν με τον εξαιρετικό κλόουν Τιραμόλα, έφαγαν τούρτα και ξέχασαν για λίγες ώρες τον πόλεμο. Ξέχασαν πως ο μπαμπάς τους είναι στον πόλεμο».

Χθες, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μονοπήγαδου, μαζί με τον τοπικό αθλητικό σύλλογο ΠΑΣ Κεραυνός, σε συνεργασία με τον δήμο Θέρμης και το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, διοργάνωσαν εθελοντική δενδροφύτευση, φυτεύοντας εκατοντάδες δέντρα, σε μια δασική περιοχή, πλησίον του οικισμού, η οποία είχε πληγεί τα τελευταία χρόνια από το φλοιοφάγο έντομο. Το πρώτο δέντρο, μια ελιά, φύτεψαν παιδιά προσφύγων από την Ουκρανία στέλνοντας με τον τρόπο αυτόν ένα μήνυμα Ειρήνης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου. Πριν από την αναδάσωση πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.