Skip to main content

Moody's: Κίνδυνος αν η Ελλάδα καθυστερήσει να βγει στις αγορές

Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, τονίζει η πρώτη αντιπρόεδρος της ΥΕ του οίκου Moody's.

Οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς και η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα δύο χρόνια, όπως αναφέρει η Kατρίν Μιλμπρόνερ, πρώτη αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας Επενδυτών του οίκου αξιολόγησης Moody's. Σημειώνει ωστόσο ότι για να έρθει η αναβάθμιση του αξιόχρεου θα πρέπει η Αθήνα να επιμείνει στη συνετή πολιτική και να υπάρξουν ενδείξεις βελτίωσης στον τραπεζικό τομέα. Δεν παραλείπει δε να επισημάνει τους κινδύνους, που ενέχει ενδεχόμενη μακρά παραμονή εκτός αγορών.

Σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Μιλμπρόνερ αναφέρει: «Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και και τώρα, που το πρόγραμμα προσαρμογής ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αναμένεται ξανά αύξηση της εμπιστοσύνης επιχειρήσεων και καταναλωτών».

Υπενθυμίζει ότι η προοπτική της αξιολόγησης Β3 είναι θετική, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο αναβάθμισης. Πώς θα έρθει αυτή; «Η πιστοληπτική αξιολόγηση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί, εάν οι ελληνικές Αρχές εξακολουθήσουν να ακολουθούν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και αν συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τελευταίων ετών. Και οι σαφείς αποδείξεις για μια επιτυχημένη επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν μια θετική έκθεση αξιολόγησης, όπως και οι σημαντικές βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα. Ιδίως η επιταχυνόμενη μείωση των κόκκινων δανείων, τα οποία επιβαρύνουν τους ισολογισμούς» εξηγεί.

Η έξοδος στις αγορές

Σε ερώτηση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, εκτιμά ότι «πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση έχει την πολυτέλεια να περιμένει να βγει στις αγορές κεφαλαίων, δεδομένου του μεγάλου αποθεματικού ρευστότητας που διαθέτει. Εντούτοις, η μακρά αναμονή δημιουργεί κινδύνους - ειδικά επειδή πρέπει να υπολογίζουμε με αύξηση των επιτοκίων». Αποδίδει, όμως, το γεγονός που η Ελλάδα δεν έχει επιχειρήσει να βγει ακόμα στις αγορές στο ότι «οι αυξανόμενες αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων συνετέλεσαν πιθανώς στο να επιδείξουν μεγάλη προσοχή οι ελληνικές Αρχές στο θέμα της επιστροφής στις κεφαλαιαγορές».

Οι συντάξεις

Όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα των συντάξεων και στο εάν μπορεί να επιφευχθεί η περικοπή, σχολιάζει πως «οι συζητήσεις με τους πιστωτές της ευρωζώνης σχετικά με την ανάγκη αυτών των πρόσθετων μειώσεων κατά 1% του ΑΕΠ το 2019 δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Σημειώσαμε όμως το γεγονός ότι τόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν την άποψη ότι αυτά τα προνομοθετικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν τουλάχιστον μερικώς».

Ο ιταλικός «ιός»

Για τις ενδεχόμενες αναταράξεις στην ευρωζώνη και την Ελλάδα, λόγω της Ιταλίας, η κ. Μιλμπρόνερ επισημαίνει ότι επειδή είναι το τρίτο μεγαλύτερο μέλος της ευρωζώνης «όσα συμβαίνουν εκεί είναι σημαντικά για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της», αλλά εκτιμά πως ότι «οι αναταράξεις θα περιοριστούν στην Ιταλία και δεν θα επεκταθούν σε άλλες χώρες» και τονίζει πως «η Moody's διατηρεί στο παρόν στάδιο την θετική προοπτική για τέσσερις από τις 19 χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, (ενώ) και οι άλλες χώρες διατηρούν την σταθερή προοπτική».