Skip to main content

Μόρια: Πυρετώδεις εργασίες για την προσωρινή στέγαση των πυρόπληκτων

Στελέχη των ΕΔ και εργαζόμενοι στο πρώην ΚΥΤ προετοιμάζουν τον νέο χώρο στο πεδίο βολής της Λέσβου - Για τέταρτη νύχτα στον δρόμο χιλιάδες άνθρωποι.

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζουν την προετοιμασία του νέου χώρου στο πεδίο βολής της Λέσβου, στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, μαζί με εργαζόμενους στο πρώην ΚΥΤ της Μόριας, ώστε να στηθούν οι σκηνές και να ξεκινήσει η μεταφορά των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στους δρόμους του νησιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το News 24/7, στόχος είναι το απόγευμα του Σαββάτου να μπουν στον χώρο οι πρώτοι αιτούντες άσυλο, ωστόσο αυτό μένει να φανεί, καθώς τα μηχανήματα του στρατού στρώνουν τον χώρο, την ώρα που εργαζόμενοι και στρατιωτικοί στήνουν τις σκηνές που έφερναν την Παρασκευή, ελικόπτερα της πυροσβεστικής και Σινούκ της πολεμικής αεροπορίας.

Κάθε σκηνή θα έχει χωρητικότητα 6 ατόμων, ενώ στην παροχή υλικού συμμετέχουν τρεις φορείς. Πρόκειται για το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Παράλληλα, μένει να φανεί τι θα γίνει με το κατεστραμμένο ΚΥΤ της Μόριας, αφού στην είσοδο του χωριού, παρέμενε καθόλη τη διάρκεια της Παρασκευής μπλόκο μερίδας κατοίκων, οι οποίοι με δύο φορτηγά έχουν αποκλείσει τον δρόμο, ώστε να μην επιτρέψουν πιθανή διέλευση οχημάτων που θα συμβάλλουν στην ανοικοδόμησή του.

Οι κάτοικοι μάλιστα, αναμεταδίδει το ίδιο μέσο, πραγματοποιούσαν ελέγχους και δεν επέτρεπαν μέχρι αργά το βράδυ χθες, την διέλευση σε κανέναν που να σχετίζεται με το προσφυγικό, όπως εργαζόμενους σε Οργανισμούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή ακόμα και δημοσιογράφους, με την αστυνομία να μην έχει επέμβει ακόμη.

Στους δρόμους για τέταρτη νύχτα οι αιτούντες άσυλο

Εξάλλου, οι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες διανυκτέρευσαν για τέταρτο βράδυ στους δρόμους του νησιού και κυρίως σε αυτόν έξω από το Καρά Τεπέ. Εκεί, έχουν στήσει έναν δικό τους άτυπο καταυλισμό, προσπαθώντας, όσο το δυνατόν να προστατευτούν στις άκρες των δρόμων.



Χρησιμοποιώντας κάδους σκουπιδιών, κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, καλάμια από τα γύρω χωράφια και πεταμένα λάστιχα, έχουν φτιάξει παραπήγματα, ενώ έχουν απλώσει τα ρούχα τους κατά μήκος του δρόμου.

Υπενθυμίζεται πως εχθές το μεσημέρι και για περίπου 2 ώρες, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία περίπου 1.500 αιτούντων άσυλο. Με κεντρικό σύνθημα να αφεθούν ελεύθεροι και να φύγουν από το νησί και την Ελλάδα, μετανάστες και πρόσφυγες φώναζαν "Αζαντί" (που σημαίνει "ελευθερία" στα Φαρσί) μπροστά από τον αστυνομικό κλοιό αλλά και περπατώντας κατά μήκος του άτυπου καταυλισμού, χωρίς πάντως να προκληθεί οποιοδήποτε επεισόδιο με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Στα χέρια τους, οι αιτούντες άσυλο κρατούσαν χαρτόνια από τις κούτες των συσσιτίων, στα οποία είχαν γράψει μεταξύ άλλων "Η Μόρια είναι η Κόλαση", "Ελευθερία", "Όχι άλλες σκηνές, όχι άλλη Μόρια, όχι άλλη Ελλάδα", "Γερμανία άνοιξε τα σύνορα" και άλλα μηνύματα.

Πηγή πληροφοριών, φωτογραφιών: news247.gr