Skip to main content

Μοσχόπολις: Το οινοποιείο από το Μονοπήγαδο που έβαλε την επιστήμη στο κρασί

Οι πολυετείς προσπάθειες του χημικού εδαφολόγου Δρα Γεώργιου Γερμάνη βρήκαν εύφορο έδαφος στη νέα γενιά, που συνεχίζει την οινική παράδοση.

Τα μεγάλα κρασιά φτιάχνονται στο αμπέλι. Μπορείς να δημιουργήσεις ένα καλό κρασί με κακό σταφύλι, αλλά ποτέ ένα μεγάλο. Οι ρήσεις αυτές, διδαχές της πρώτης γενιάς της αμπελουργικής ιστορίας της οικογένειας Γερμάνη, διατρέχουν μέχρι και σήμερα, στην τρίτη γενιά, τη φιλοσοφία του Οινοποιείου Μοσχόπολις, που βρίσκεται στο Μονοπήγαδο, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.

Αν και το οινοποιείο ιδρύθηκε μόλις το 2016, έχει πίσω του δεκαετίες προσπαθειών, γνώσης και επιστημοσύνης του Δρα Γεώργιου Γερμάνη, χημικού εδαφολόγου, που προσέγγισε το κρασί ως επιστήμη. Σήμερα, με τα παιδιά και τον γαμπρό του να έχουν πάρει τη σκυτάλη, αξιοποιώντας την εμπειρία του πατριάρχη της οικογένειας, το Οινοποιείο Μοσχόπολις διαπρέπει στους διεθνείς διαγωνισμούς –όπως πρόσφατα ο γερμανικός Mundus Vini, ένας από τους τρεις σημαντικότερους στον κόσμο- και συστήνει με αξιώσεις το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό. Παράλληλα, η νέα γενιά θεωρεί χρέος της, πέραν της οινοποίησης ποιοτικών κρασιών, να διατηρήσει τη συσσωρευμένη γνώση δεκαετιών, να την εξελίξει και να την μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές και σε όσους αγαπούν το κρασί.

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας της οικογένειας είναι βιολογικός, εκτείνεται σε 110 στρέμματα, πρόσφατα έγιναν νέες φυτεύσεις σε ακόμα 50, ενώ υπό φύτευση είναι άλλα 50. Παράλληλα, το οινοποιείο είναι σε επαφές για τη μίσθωση 35 ακόμα στρεμμάτων. Οι ποικιλίες του είναι κυρίως ελληνικές, από λευκές ασύρτικο, μαλαγουζιά και ξινόμαυρο σε λευκή οινοποίηση και από κόκκινες μαυροτράγανο, ξινόμαυρο και syrah, ενώ η οικογένεια διαθέτει κι ένα αμπέλι στην ορεινή Κοζάνη με pinot noir. Στις δε υπό φύτευση ποικιλίες περιλαμβάνονται το βιδιανό και το viognier, μια ποικιλία που αγαπούσε ο παππούς της οικογένειας, Θεόδωρος.

Το οινοποιείο διαθέτει έξι ετικέτες σε δύο σειρές, τη σειρά «Μοσχόπολις» με τους αριθμούς 6,8,18 και 24, που δηλώνουν τους μήνες παραμονής του κρασιού στα βαρέλια και τη σειρά «Αιώρα», με έμπνευση από τις ομώνυμες διονυσιακές γιορτές, όπου τα κρασιά μένουν σε πιθάρια. Το δε 30% της παραγωγής του, που ετησίως ανέρχεται συνολικά σε 40.000 φιάλες, εξάγεται στις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ταϊβάν και τη Σιγκαπούρη.

Τρεις γενιές αγάπη για το κρασί

Η οινική ιστορία της οικογένειας Γερμάνη ξεκίνησε από τον παππού, Δρα Θεόδωρο Γερμάνη, γεωπόνο-αμπελουργό με σπουδές στο Montpellier, πολυετή πείρα και αναγνωρισμένες διεθνώς έρευνες πάνω σε αυτόχθονες ποικιλίες οινοστάφυλων. Το επιστημονικό του ενδιαφέρον για την αμπελουργία δεν άφησε ασυγκίνητο τον γιο του Γεώργιο, χημικό εδαφολόγο, ο οποίος εργάστηκε επί 15 χρόνια στην οινοποιεία Τσάνταλη ως υπεύθυνος του χημείου και υπεύθυνος γεωπόνος για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος σε μερικά από τα σημαντικότερα οινοποιεία της χώρας, κερδίζοντας τον σεβασμό του κλάδου.

Δρ Γεώργιος Γερμάνης

 

 

Το πρώτο του αμπέλι φυτεύτηκε το 1999 με τη μορφή πειραματικού αμπελώνα, όπου πειραματιζόταν με διάφορες τεχνικές βελτίωσης της ποιότητας και φυτοπροστασίας. Μάλιστα, ο δρ Γεώργιος Γερμάνης επέλεξε γι’ αυτό το Μονοπήγαδο, καθώς είχε εντοπίσει εκεί πολύ καλά εδαφολογικά χαρακτηριστικά.

 

Θεόδωρος Γερμάνης

 

 

Τα δύο παιδιά του, ο Θεόδωρος και η Αλίκη, αλλά και ο γαμπρός του, Δημήτρης Παραλίδης, βλέποντας τους πελάτες του να κερδίζουν διεθνή βραβεία και να εξελίσσονται χάρη στις συμβουλές του, κατάλαβαν πως δεν έπρεπε να αφήσουν αναξιοποίητο τον… θησαυρό που είχαν στο σπίτι τους. Έτσι, το 2016 δημιούργησαν το οινοποιείο Μοσχόπολις, ξεκινώντας με μόλις 12 βαρέλια κρασί από τον πειραματικό αμπελώνα, δύο δεξαμενές, μία αντλία και ένα πιεστήριο. Είχαν προηγηθεί κάποιες εμπορικές προσπάθειες του Γεώργιου Γερμάνη το 2010, με ένα κρασί που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, αλλά η παραγωγή του δεν συνεχίστηκε.

Αλίκη Γερμάνη

 

 

Με τη νέα γενιά τα πρώτα κρασιά του οινοποιείου βγήκαν στην αγορά το 2017. Και οι τρεις εκπρόσωποι της άλλωστε είναι ενθουσιώδεις οινόφιλοι: ο γιος του Δρα Γεώργιου Γερμάνη, Θεόδωρος, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών, κάτοχος MBA, με σπουδές και στη χημεία, ο γαμπρός του, Δημήτρης Παραλίδης, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός και η κόρη του, Αλίκη Γερμάνη-Παραλίδη, φαρμακοποιός. Μάλιστα, για τη νέα τους προσπάθεια επελέγη το όνομα Μοσχόπολις, λόγω της καταγωγής της οικογένειας από τη Μοσχόπολη, μια πόλη ονομαστή κατά τον μεσαίωνα, που είχε χαρακτηριστεί «Αθήνα της τουρκοκρατίας», ήταν γενέτειρα μεγάλων ευεργετών, που ακόμα και ετυμολογικά αποπνέει μυρωδιές και η οποία ήταν ανέκαθεν κομμάτι των οικογενειακών ιστοριών.

 

Δημήτρης Παραλίδης

 

 

Η παρουσία του κρασιού ήταν πάντα αισθητή στο σπίτι της οικογένειας Γερμάνη και οι συζητήσεις γύρω από αυτό συνεχείς. Μάλιστα, ο Θεόδωρος Γερμάνης ο νεότερος θυμάται σε ηλικία επτά ετών να έχει μια από τις πρώτες του εμπειρίες με το κρασί. Εκείνες οι δύο γουλιές που του έδωσε να δοκιμάσει ο παππούς του ήταν αρκετές για την πρώτη μύηση στον μαγικό κόσμο του οίνου. «Θυμάμαι να με κρατά στα χέρια του για να πιάνω τα απομακρυσμένα τσαμπιά από την κληματαριά που είχε στο μπαλκόνι του. Δυστυχώς ο παππούς δεν πρόλαβε να δει τα κρασιά μας. Τον θυμάμαι ακόμα σε ηλικία 93 ετών να προσπαθεί να ξεριζώσει τα ζιζάνια από το αμπέλι» λέει ο Θεόδωρος Γερμάνης, που, όταν ο δικός του γιος σαράντισε, τον έβαλε να πατήσει με τα ποδαράκια του στα σταφύλια, δημιουργώντας δρόμο και για την τέταρτη γενιά.