Skip to main content

Μόσιαλος - Παραλλαγή «Όμικρον»: Έχει διπλάσιες μεταλλάξεις από Δέλτα

Για την παραλλαγή Όμικρον μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας - Υπάρχουν 50 μεταλλάξεις στην νέα παραλλαγή, εκ των οποίων 32 είναι που ενδιαφέρον

Για την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) της covid-19 - που ονομάστηκε «Όμικρον» - και το πως αλλάζει τα δεδομένα της πανδημίας κορωνοιού μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Διαβάστε: ΠΟΥ: «Όμικρον» θα λέγεται η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού

Όπως εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη, υπάρχουν 50 μεταλλάξεις σε αυτήν την νέα παραλλαγή εκ των οποίων οι 32 είναι στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοιού και αυτές είναι που ενδιαφέρουν γιατί τα εμβόλια εκπαιδεύουν τον οργανισμό μας για να αντιλαμβάνονται την πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Το ανησυχητικό σημείο σε αυτό το δεδομένο είναι, όπως είπε, πως οι 32 αυτές είναι διπλάσιες σχέση με την παραλλαγή Δέλτα που είχε 16. 

Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχει γίνει αλλαγή της θέσης 681 κορωνοιού η οποία παρατηρήθηκε και στην Άλφα παραλλαγή και στην Δέλτα και πως αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η νέα αυτή παραλλαγή της Μποτσουάνα είναι πολύ μεταδοτική. Ωστόσο, τόνισε πως οι νοτιοαφρικανικές αρχές ταυτοποιούν σωστά κάθε κρούσμα με την νέα παραλλαγή, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και την έκβαση στα νοσοκομεία και αυτό δίνει την δυνατότητα να γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι τα συμπτώματα δεν είναι διαφορετικά, βαρύτερα σε σχέση με την Δέλτα που είναι καλό. 

Ο ίδιος διερωτήθηκε γιατί βλέπουμε τις ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή της Νότιας Αφρικής σε σχέση με την πανδημία του κορωνοιού και επισήμανε πως χρειάζεται παγκόσμια πολιτική για τα εμβόλια και επέκταση της παραγωγής εμβολίων και σε άλλες εταιρίες.

«Θα φτάσει το εμβόλιο στην Αφρική και την Ασία ή θα κυνηγάμε νέες παραλλαγές συνέχεια;», είπε ενδεικτικά.

Ερωτηθείς για το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Αφρική πως είναι 6,5 % ενώ στην Ελλάδα 65%, δέκα φορές περισσότερο

Παράλληλα, ανέφερε πως το 80% των ταυτοποιήσεων των μεταλλάξεων και των παραλλαγών έχει γίνει σε εργαστήρια της Αμερικής και της Ευρώπης και πως τώρα ήμασταν τυχεροί που έγινε στα εργαστήρια της Νότιας Αφρικής και δεν είχε προλάβει να επεκταθεί. «Είναι πιθανό να υπήρχαν και άλλες που πέρασαν απαρατήρητες», είπε χαρακτηριστικά.