Skip to main content

Μόσιαλος: Δεν θα έχουμε τείχος ανοσίας χωρίς το 85% του πληθυσμού εμβολιασμένο

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας σημείωσε ότι ή θα πειστούν πολύ περισσότεροι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν ή θα έχουμε ένα επώδυνο εξάμηνο

«Αν δεν έχουμε τουλάχιστον το 85% του πληθυσμού της χώρας εμβολιασμένο με την παραλλαγή Δέλτα, δεν θα έχουμε τείχος ανοσίας. Δεν ξέρω πως προκύπτει η εκτίμηση της κυβέρνησης ότι με ακόμη 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς θα έχουμε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο. Αυτό ίσχυε και προφανώς έτσι υπάρχει η εκτίμηση του υπουργείου Υγείας, με την παραλλαγή Άλφα, τώρα με την Δέλτα, έχουν αλλάξει τα δεδομένα», είπε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Όπως ανέφερε ο κ. Μόσιαλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, «ή θα πειστούν πολύ περισσότεροι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν ή θα έχουμε ένα επώδυνο εξάμηνο, κυρίως για τους ανεμβολίαστους».

«Τώρα η μεταδοτικότητα στα παιδιά είναι ίδια με των ενηλίκων. Όμως, όταν αρχίσουν τα σχολεία, καθώς τα παιδιά μπορεί να έρθουν σε επαφή με 50 ή περισσότερους ανθρώπους, ενώ ένας εργαζόμενους έρχεται σε επαφή πολύ λιγότερους, η μεταδοτικότητα θα είναι πολύ μεγαλύτερη, λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα», σημείωσε ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο LSE, καλώντας τους γονείς να προχωρήσουν σε εμβολιασμό και των παιδιών ηλικίας 12 – 17 ετών, καθησυχάζοντας τους παράλληλα για την τυχόν εμφάνιση παρενεργειών ή την νόσηση των παιδιών.

Κληθείς να σχολιάζει το γεγονός ότι χιλιάδες υγειονομικοί αρνούνται τον εμβολιασμό και πρόκειται να τεθούν σε αναστολή σύμβασης από την 1η Σεπτεμβρίου, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι ο μεγάλος αριθμός του προκαλεί εντύπωση και σημειώνοντας ότι «αυτό αντικατοπριζει πολλά θέματα που υπάρχουν και με την εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων στην χώρα μας. Πρέπει να δούμε πως αναδιαρθρώνεται η ιατρική εκπαίδευση, δεδομένου και ότι όπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες, οι περισσότεροι πολίτες αναφέρουν ότι τις πληροφορίες για τον εμβολιασμό τις αντλούν κυρίως από τους υγειονομικούς».