Skip to main content

Μόσιαλος: Εξαιρετικά τα νέα για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech

«Εξαιρετικά τα νέα που ανακοίνωσε η εταιρεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο 95%» αναφέρει ο καθηγητής του LSE.

Στην ανακοίνωση της Pfizer/BioNTech αναφέρεται ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο facebook, σημειώνοντας ότι τα νέα είναι εξαιρετικά σχετικά με τα ποσοστά αποτελεσματικότητας του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Με σημερινή τους ανακοίνωση, και μετά από νέα ανάλυση των δεδομένων της κλινικής δοκιμής του εμβολίου τους, οι Pfizer/BioNTech προσδιορίζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους στο 95% (από 90% που είχαν ανακοινώσει αρχικά).

Το 95% προκύπτει απο τα συνολικά αποτελέσματα της μελέτης. Από τις 170 επιβεβαιωμενες περιπτώσεις συμμετεχόντων που νόσησαν, οι 162 παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που είχαν πάρει το εικονικό εμβόλιο. Μόνο 8 στους 170 είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο για τη νόσο του Covid-19.

Επίσης, αυτή τη φορά υπήρξε και αναφορά σε περιπτώσεις που οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν σοβαρή νόσο: μόνο ένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη που είχε εμβολιαστεί ανέπτυξε σοβαρή νόσο, στις 10 περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν. Αυτο είναι επίσης πολύ σημαντικό γιατί σημαίνει πως η δράση του εμβολίου δεν είναι προστατευτική μόνο έναντι της ήπιας νόσου.
Eξαιρετικά νέα που ελπίζω να επιβεβαιωθούν με τη δημοσίευση των δεδομένων σε επιστημονικά περιοδικά».