Skip to main content

Μόσιαλος για άρση πατέντας εμβολίων: Σαφής διέξοδος σε ένα μεγάλο θέμα

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE υπενθυμίζει ότι από τον Απρίλιο του 2020 είχε τονίσει την ανάγκη μαζικής παραγωγής των εμβολίων.

Την πάγια θέση του υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων, για να αντιμετωπιστεί η ανάγκη μαζικής παραγωγής τους, επαναλαμβάνει ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, ενόψει και των αποφάσεων που αναμένονται αύριο από το Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Διαβάστε ακόμη: Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ έτοιμη να συζητήσει άρση της πατέντας για τα εμβόλια

Σε ανάρτησή του, ο κ. Μόσιαλος υπενθύμισε ότι ήδη από τον Απρίλιο του 2020, με άρθρο του στους Times του Λονδίνου, είχε αναφερθεί στην «αναγκαιότητα της μαζικής παραγωγής εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είχα τονίσει ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί αν δεν γίνει άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας (με αντίστοιχη αποζημίωση των εταιρειών που θα ανακαλύψουν εμβόλια γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρχουν κίνητρα για την ανακάλυψη νέων εμβολίων) και τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε άλλες εταιρείες που έχουν παραγωγικές δυνατότητες». Αν και αντίστοιχες προτάσεις κατατέθηκαν από τον ΠΟΥ και άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες ισχυρές χώρες τις αγνόησαν τις σχετικές διαδικασίες.

«Εχτές η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με μια ιστορική απόφαση, αποφάσισε να ανοίξει το θέμα στα πλαίσια του ΠΟΕ», σημειώνει ο κ. Μόσιαλος.

«Τους τελευταίους 13 μήνες συνέχισα να προωθώ την πρόταση μου διεθνώς. Οι αντιστάσεις ήταν τεράστιες. Αλλά τώρα βλέπουμε μια σαφή διέξοδο σε ένα μεγάλο θέμα παγκόσμιας πολιτικής. Το Politico τόνισε πρόσφατα ότι η πρόταση μου είναι η καλύτερη επιλογή, ενώ το πιο πρόσφατο άρθρο μου για το θέμα αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα El Pais πριν από 3 εβδομάδες. Σήμερα άλλαξε στάση και η Ευρωπαϊκή Ένωση», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι για να υλοποιηθούν μεγάλες προτάσεις πρέπει να κατατεθούν έγκαιρα, για να υπάρχει δυνατότητα συζήτησης, ανάλυσης των επιχειρημάτων και λήψης αποφάσεων.

«Αυτό έκανα επίσης από την αρχή της πανδημίας όταν έγκαιρα από προειδοποίησα τη χώρα τον Ιανουάριο του 2020 για τον επερχόμενη πανδημία και πρότεινα τη σύσταση ειδικής διυπουργικής επιτροπής και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προετοιμασία της χώρας μας. Η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων γίνεται με διορατικότητα, καινοτόμες προτάσεις, σοβαρότητα και επιμονή. Αυτό έμαθα να κάνω στη ζωή μου και αυτό θα συνεχίσω να κάνω», καταλήγει ο κ. Μόσιαλος.