Skip to main content

Τι είναι ο χανταϊός, που έσπειρε τον πανικό - Μόσιαλος: Fake news

Πανικός, που τροφοδοτήθηκε ακόμη περισσότερο από ψεύτικα μηνύματα, μετά από τον θάνατο άνδρα από χανταϊό στην Κίνα. Γνωστός από τη δεκαετία του '50.

Παγκόσμια αναστάτωση και και πλήθος ψεύτικων μηνυμάτων, που έσπειραν τον τρόμο προκάλεσε η είδηση του θανάτου ενός πολίτη στην Κίνα όχι από τον κορωνοϊό αλλά από τον χανταϊό.

Συγκεκριμένα, ένας επιβάτης ο οποίος πέθανε μέσα σε λεωφορείο σε κινεζική πόλη βρέθηκε θετικός στον συγκεκριμένο ιό, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας. Όπως μετέδωσαν, το θύμα άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν άλλοι 32 άνθρωποι στην επαρχία Γιουνάν.

«Έχει βρεθεί θετικό στον Χανταϊό. Άλλοι 32 άνθρωποι στο λεωφορείο εξετάζονται» δήλωσαν οι Αρχές χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Επιστήμονες στο εξωτερικό τονίζουν πως δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας για τον Hantavirus, ο οποίος είναι γνωστός από τη δεκαετία του '50 κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας και δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρά μόνο από τα ποντίκια στον άνθρωπο, εάν αυτός πιει τα ούρα του τρωκτικού. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος επισημαίνει πως «ο χανταϊός δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων και κολλάει μόνο με την κατάποση και βρώση των σωματικών υγρών ποντικών ή αρουραίων».

Μάλιστα, σημειώνει πως «είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι για να τον αντιμετωπίσουμε, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής εμβολίων» προσθέτοντας πως δεν είναι συγκρίσιμος με τον κορωνοϊό και δεν είναι τόσο επικίνδυνος.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου

«Ας σταματήσουν κάποιοι να σπέρνουν τον πανικό χωρίς λόγο για το θάνατο Κινέζου από Hantavirus. Παρότι ο Ηantavirus αναφέρεται σε μια επικίνδυνη οικογένεια ιών, δεν είναι συγκρίσιμος με τον κορωνοϊό και δεν είναι τόσο επικίνδυνος.

» Ο Hantavirus δεν είναι νέος ιός, είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες και ενδεχομένως ενεργός για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων, κολλάει μόνο με την κατάποση και βρώση των σωματικών υγρών ποντικών ή αρουραίων, και είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι για να τον αντιμετωπίσουμε, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής εμβολίων.

» Τα ψεύτικα μηνύματα φαίνεται να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον φόβο των ανθρώπων, εν μέσω κρίσης κορωνοϊού, για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μοιράζονται ακόμα πιο ανησυχητικές πληροφορίες, και είναι πιθανό να προκαλέσουν περιττό άγχος στους ανθρώπους που ήδη ανησυχούν για τις πανδημίες».