Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020
x

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: ΟΣΟΙ ΝΟΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ

Το απαντά ο καθηγητής του LSE για τις περιπτώσεις επαναμόλυνσης ατόμων στη Νότια Κορέα που είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό.

Την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού αρχίζει να ακολουθεί πορεία ύφεσης, αυτό που απασχολεί επιστήμονες και απλούς πολίτες είναι ο κίνδυνος της επαναμόλυνσης όσων έχουν ήδη νοσήσει.

Το καμπανάκι ήρθε άλλωστε από τη Νότια Κορέα όπου ανιχνεύθηκαν περιπτώσεις ανθρώπων που νόσησαν, ιάθηκαν, ωστόσο στη συνέχεια βρέθηκαν ξανά θετικοί στον κορωνοϊό.

Αναλυτική ενημέρωση επί του θέματος μέσω ανάρτησής του πρόσφερε ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας, διευθυντής του LSE Health και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, σε ανάρτησή του για τη Νότιο Κορέα, «από την Κυριακή, 263 άτομα επαναδιαγνώστηκαν θετικά για την ασθένεια Covid-19, μετά από τεστ μοριακής ανάλυσης. Είχαν ήδη θεωρηθεί απαλλαγμένοι από τον ιό» σημείωσε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι μεταξύ αυτών 17 ήταν ανήλικοι ή έφηβοι.

Ο Ηλίας Μόσιαλος τονίζει ότι «τα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού ανανεώνονται συνεχώς και έχουν χρόνο ημιζωής έως και τρεις μήνες. Το γενετικό υλικό του κορωνοϊού μπορεί να ανιχνευθεί με τεστ PCR εως δυο μήνες μετά τον θάνατο του κυττάρου.» Υπενθυμίζεται ότι η Ν. Κορέα ανακοίνωσε σήμερα, για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο, μηδενικά νέα κρούσματα.

Ο ρόλος των «θραυσμάτων» του ιού

Στη συνέχεια, ο κ. Μόσιαλος εξηγεί ότι τα ευρήματα της επιτροπής «επιβεβαίωσαν μια προηγούμενη εκτίμηση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας (KCDC) ότι οι ασθενείς που ξανανοσούν, φαίνεται να έχουν μικρή ή καθόλου μεταδοτική νόσο. Ακόμα πιο σημαντικό, όπως ανέφερε το KCDC, είναι ότι δεν υπάρχουν εργαστηριακά αποτελέσματα ζωντανού ιού μετά από καλλιέργεια ιών από κλινικά δείγματα ασθενών που έχουν αναρρώσει.»

Στη μελέτη που επικαλείται ο κ. Μόσιαλος επισημαίνεται ότι η αιτία για τις επαναδιαγνώσεις με κορωνοϊό είναι το γεγονός ότι βρέθηκαν νεκρά «θραύσματα» (τμήματα) του ιού σε αυτές τις 260 περιπτώσεις. Το ερευνητικό κέντρο θεωρεί ότι αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι επαναμολύνσεις ούτε και δείχνουν νέα ενεργοποίηση του κορωνοϊού, μια εκδοχή που προκαλούσε τρόμο στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ