Skip to main content

Μουδιασμένη η αγορά της Θεσσαλονίκης ενόψει του Πάσχα

Εορταστικός διάκοσμος στα καταστήματα και προσφορές δεν φαίνεται να συγκινούν τους καταναλωτές – Από τις 18 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο

Εορταστικές... ενέσεις για την ενεργοποίηση των καταναλωτικών αντανακλαστικών των Θεσσαλονικέων επιχειρούν να κάνουν οι επιχειρηματίες της πόλης επιστρατεύοντας πασχαλινά ντεκόρ, καθώς οι γιορτές βρίσκονται προ των πυλών.

Κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες, κυρίως όσοι διατηρούν καταστήματα ένδυσης, επιστρατεύουν την τακτική των προσφορών, με μειώσεις τιμών ακόμη και κατά 50% έναντι της αρχικής, βαφτίζοντας τες αυτή τη φορά… ανοιξιάτικες προσφορές.

Οι καταναλωτές, πάντως, όπως λένε έμποροι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στους οποίους απευθύνθηκε η Voria.gr, είναι κάτι παραπάνω από διστακτικοί, κάνουν διερευνητικές βόλτες στην αγορά, κοιτούν τις βιτρίνες και απομακρύνονται χωρίς να περνούν το κατώφλι των καταστημάτων.



«Αν και μας χωρίζουν λίγες ημέρες από τη Μεγάλη Εβδομάδα, η κίνηση είναι κάτι παραπάνω από υποτονική. Ίσως όταν καταβληθεί το δώρο του Πάσχα, σε όσους βέβαια το λαμβάνουν ακόμη, να υπάρξει κάποια μεταστροφή της διάθεσης. Και πάλι, όμως, όλα θα είναι περιορισμένα, Ήδη το δώρο του Πάσχα, είναι υποθηκευμένο στις υποχρεώσεις που έχει το κάθε νοικοκυριό» τονίζει η Ζηνοβία Χατζή, που διατηρεί κατάστημα με παιδικά ενδύματα και όπως λέει έσπευσε να διαμορφώσει πασχαλινό διάκοσμο στη βιτρίνα, μήπως και βοηθήσει στην αλλαγή της ψυχολογίας των εν δυνάμει καταναλωτών.

«Και φέτος, λίγο – πολύ, όλοι οι έμποροι της Θεσσαλονίκης κρατούμε μικρό καλάθι για τις γιορτές του Πάσχα. Ο κόσμος είναι μουδιασμένος, ακόμη και όταν μπαίνει στο μαγαζί βλέπεις πως ψάχνει να αγοράσει το φθηνότερο είδος, ή αν είναι κάποιο σε προσφορά» σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαρίου που έχει κατάστημα με είδη για το σπίτι και εδώ και αρκετές ημέρες επιστράτευσε είδη προσαρμοσμένα για τις γιορτές του Πάσχα.



«Προσπαθούμε να κάνουμε, συχνά, δελεαστικές προσφορές για να "ξυπνήσουμε" τον καταναλωτή. Οι προσφορές δεν είναι τίποτε παραπάνω από λύση ανάγκης» επισημαίνει η Μαρία Τζόβα, υπάλληλος σε κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων, που πραγματοιεί προσφορές.

Όπως συμβαίνει όλα τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος οι έμποροι αναμένουν οι καταναλωτές να κινηθούν, κυρίως, σε αγορές δώρων προς τα αγαπημένα και συγγενικά πρόσωπα, που είναι αναπόφευκτα, και λιγότερο στις όποιες αγορές για τους ίδιους. Την τιμητική τους άλλωστε το Πάσχα έχουν τα παιδιά, στα οποία γίνονται και τα περισσότερα και «πλουσιότερα» δώρα (λαμπάδες, παιχνίδια, πασχαλινά αυγά, ρούχα και παπούτσια).

Περισσότερο χαμογελαστοί, λόγω της ανταπόκρισης από τους καταναλωτές, αναμένεται να είναι οι ζαχαροπλάστες της πόλης, που ήδη έσπευσαν να επενδύσουν τις βιτρίνες με λαχταριστά γλυκά και τσουρέκια, απλά ή με επικάλυψη σοκολάτας.

Αξίζε να σημειωθεί πως το πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ξεκινά την Πέμπτη, 18 Απριλίου. Πιο συγκεκριμένα το προτεινόμενο ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης είναι:

Πέμπη 18/04 10π.μ. – 9μ.μ.
Παρασκευή 19/04 10π.μ. – 9μ.μ.
Σάββατο 20/04 10π.μ. – 6μ.μ.
Κυριακή των Βαΐων 21/04 11π.μ. – 6μ.μ.
Μ. Δευτέρα  22/04 10π.μ. – 9μ.μ.
Μ. Τρίτη 23/04 10π.μ. – 9μ.μ.
Μ. Τετάρτη 24/04 10π.μ. – 9μ.μ.
Μ. Πέμπτη 25/04 10π.μ. – 9μ.μ.
Μ. Παρασκευή 26/04 1μ.μ. – 7μ.μ.
Μ. Σάββατο 27/04 10π.μ. – 4μ.μ.
Κυριακή του Πάσχα 28/04/2019 Κλειστά
Δευτέρα 29/04/2019 Κλειστά