Skip to main content

Mouro Superfoods: Η εταιρεία από τα Κουφάλια που… ορκίζεται στην αρώνια

Από την ένδυση και το έπιπλο η Αλεξάνδρα Σταμπουλίδου και ο Σιδέρης Μαργούτας πέρασαν στη μεταποίηση αρώνιας, φτιάχνοντας φυσικά, βιολογικά προϊόντα

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν γνωρίζονταν καν, όμως η δύναμη της αρώνιας τούς ένωσε και τους οδήγησε στη δημιουργία της Mouro Superfoods, μιας εταιρείας στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, που μεταποιεί τους καρπούς του μικρού αυτού «θαύματος» της φύσης, όπως την αποκαλούν.

Σε 20 στρέμματα στη Μεθώνη Πιερίας και στα Κουφάλια η Αλεξάνδρα Σταμπουλίδου, που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της ένδυσης και ο Σιδέρης Μαργούτας, επιπλοποιός στο επάγγελμα, καλλιεργούν αρώνια μελανόκαρπη, η οποία γίνεται η πρώτη τους ύλη για μια σειρά προϊόντων, από αλείμματα και χυμούς μέχρι γλυκό κουταλιού και εμφιαλωμένο τσάι συνδυασμένο με άλλα βότανα. Τόσο η καλλιέργεια όσο και τα εργαστήρια όπου μεταποιείται η αρώνιά τους είναι βιολογικά πιστοποιημένα. Σήμερα διαθέτουν εννέα κωδικούς, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα κυκλοφορήσουν στην αγορά άλλους τρεις, μεταξύ των οποίων και βοτανικά μείγματα. Όλα τα προϊόντα είναι 100% φυσικά και δεν περιέχουν ζάχαρη.

Στα μόλις δύο χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης οι δύο συνεργάτες έχουν καταφέρει να τοποθετήσουν τα βιολογικά τους είδη σε ντελικατέσεν και καταστήματα βιολογικών προϊόντων ανά την Ελλάδα, αλλά και να ξεκινήσουν εξαγωγές στη Γερμανία και την Κύπρο. Αυτή την περίοδο μάλιστα έχουν επαφές με ΗΠΑ, Αυστραλία και Σκανδιναβία, καθώς το βλέμμα τους ήταν εξ αρχής στραμμένο στο εξωτερικό, αφού θεωρούν πως η αρώνια έχει περισσότερο μέλλον στις ξένες αγορές. Οι ιδέες των δύο συνεργατών για νέα προϊόντα και εξορμήσεις εκτός συνόρων είναι πολλές. Άλλωστε, αμφότεροι πιστεύουν πως με τη δύναμη της αρώνιας μπορούν να πάνε μακριά.

«Η φιλοσοφία μας είναι να παράγουμε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα με κύριο συστατικό την αρώνια και ο στόχος μας να εντάξουμε όλα τα πολύτιμα οφέλη του superfood αυτού στην καθημερινότητα των καταναλωτών. Ο καρπός της αρώνιας συλλέγεται με ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα από τα φυτά μας με το χέρι και φροντίζουμε για την άμεση μεταποίησή του, ώστε να μην αλλοιωθούν τα θρεπτικά του συστατικά» λέει η Αλεξάνδρα Σταμπουλίδου.

Η τυχαία συνάντηση και η αγάπη για την αρώνια

Ο Σιδέρης Μαργούτας άρχισε να καλλιεργεί αρώνια στα Κουφάλια το 2012, καθώς έψαχνε έξυπνες και με μέλλον καλλιέργειες, για να δημιουργήσει ένα ακόμα έσοδο για την οικογένειά του. Η δε Αλεξάνδρα Σταμπουλίδου, προερχόμενη από αγροτική οικογένεια με τριβή στις αγροτικές εργασίες, μπήκε στην καλλιέργεια της αρώνιας το 2015 στη Μεθώνη Πιερίας. Δεν γνώριζε πολλά για την αρώνια, αναζητώντας όμως φυσικούς τρόπους για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας της μητέρας της, ανακάλυψε τις ευεργετικές της ιδιότητες και σκέφτηκε να αξιοποιήσει τα χωράφια της οικογένειας στη Μεθώνη, για να πειραματιστεί με το ιδιαίτερο αυτό φυτό. Οι δυο τους βρέθηκαν τυχαία σε έναν συνεταιρισμό αρώνιας στην Κατερίνη το 2016, γνωρίστηκαν κι όταν αποχώρησαν, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, καθώς διαπίστωσαν πως συμμερίζονταν το ίδιο όραμα για την καλλιέργεια αυτή. Από το 2017 άρχισαν να πειραματίζονται με τη μεταποίηση, ξεκινώντας με χυμό και αποξηραμένη αρώνια και προσθέτοντας στη συνέχεια και άλλα προϊόντα. Αμφότεροι άφησαν στην άκρη τα επαγγέλματά τους για να αφοσιωθούν στον φυσικό αυτό θησαυρό, όπως τους αρέσει να αποκαλούν την αρώνια.

Μάλιστα, το 2018, λίγο μετά την ίδρυση της εταιρείας Mouro Superfoods, η Αλεξάνδρα Σταμπουλίδου έκανε αίτηση και συμμετείχε στο Venture Garden του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ACT, θέλοντας να ενισχύσει με γνώση το επιχειρηματικό αυτό εγχείρημα και να λάβει μαζί με τον συνεργάτη της την απαραίτητη ώθηση, αλλά και τα εφόδια που χρειάζονταν.

«Η αρώνια είναι ένα φάρμακο της φύσης. Δεν σταματά να μας εντυπωσιάζει με τις ευεργετικές της ιδιότητες για τον οργανισμό. Πρόκειται για μια δύσκολη καλλιέργεια και έναν καρπό που είναι σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητος και δεν έχει βρει τη θέση που του αξίζει στην ελληνική αγορά» λέει στη Voria η Αλεξάνδρα Σταμπουλίδου, η οποία σε αυτή προσπάθεια, εκτός από τον πολύτιμο συνεργάτη της, Σιδέρη Μαργούτα, έχει συνοδοιπόρο και τον πατέρα της, του οποίου τόσο η πρακτική βοήθεια όσο και οι γνώσεις που της μεταλαμπάδευσε είναι πολύ σημαντικές, όπως λέει, για το νέο αυτό ξεκίνημα.