Skip to main content

Μουσείο για τον ελληνικό τουρισμό και τα παιχνίδια

Η ανέγερση και διαμόρφωσή τους χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Τουρισμού και το ΕΣΠΑ.
Τη συμφωνία για την ίδρυση δύο πρωτοποριακών μουσείων, του νέου «Μουσείου Τουρισμού» και του «Μουσείου Παιχνιδιών», υπέγραψε ο υπουργός Τουρισμού, Κώστας Μαρκόπουλος. Το πρώτο στεγάζεται σε κτίριο που προσέφερε ο «Σύνδεσμος Ελληνίδων Τουρισμού» με έδρα την Πλάκα, ενώ το «Μουσείο Παιχνιδιών» βρίσκεται στην Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Και τα δύο θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης μέσω του ΕΣΠΑ.

Στο νέο «Μουσείο Τουρισμού» περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις μόνιμου εκθετηρίου με το εκδοτικό υλικό του Ε.Ο.Τ., τη συλλογή των βραβευμένων διαφημιστικών παρουσιάσεων της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο, τη συγκέντρωση του οπτικοακουστικού υλικού, με το οποίο θα παρουσιάζεται η τουριστική διαδρομή στην Ελλάδα μέσω ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ελληνικών ή αλλοδαπών ντοκιμαντέρ κ.ά., τη συλλογή υλικού για τα ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ και τους παραδοσιακούς οικισμούς, τη συλλογή φωτογραφικού υλικού, σλάιντς, διαφημιστικών φυλλαδίων από επιχειρήσεις που απασχολήθηκαν αμέσως ή εμμέσως με τον τουρισμό, την προβολή με όλους τους δυνατούς τρόπους του ελληνικού τουρισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τη δημιουργία ψηφιακής και τεχνολογικής υποδομής μέσω της οποίας θα δίδεται η δυνατότητα προβολής ταινιών, ανεύρεσης αρχείων σχετικών με τον τουρισμό, ενημέρωση από το Διαδίκτυο, καθώς και τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο χώρο του Μουσείου.

Στο «Μουσείο Παιχνιδιού» θα εκτίθενται 50.000 παιχνίδια και αντικείμενα που αφορούν το παιδί, τα οποία συνέλεξε εδώ και χρόνια και έχει στην προσωπική της κατοχή η Πρόεδρος του Λαογραφικού - Εθνολογικού Μουσείο Μακεδονίας Θράκης και δρ. Παιδαγωγικής κ. Μ. Βιλδιρίδη.