Skip to main content

Με μουσική, χορό και... χωρίς βροχή τα εγκαίνια του Φεστιβάλ Βιβλίου

Η άτυπη παράδοση της...κακοκαιρίας «έσπασε» και έτσι το 38ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου εγκαινιάστηκε με άψογο καιρό στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Με... καλό καιρό και αρκετή ζέστη πραγματοποιήθηκαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου τα επίσημα εγκαίνια του 38ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Βιβλίου στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Μουσικοχορευτικές και θεατρικές εκδηλώσεις σήμαναν την έναρξη των εγκαινίων, ενώ ακολούθησε ο καθιερωμένος αγιασμός και η κοπή της κορδέλας του Φεστιβάλ.

Στην τελετή παρευρέθηκαν αρκετοί πολίτες και πολιτικοί και πολιτειακοί φορείς, μεταξύ των οποίων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, οι πρώην υπουργοί, Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιάννης Μαγκριώτης και Στέλιος Παπαθεμελής κ.α.

Σύσσωμοι οι παρευρισκόμενοι κατά τους χαιρετισμούς τους επεσήμαναν τη διαχρονική σημασία τόσο του Φεστιβάλ όσο και του βιβλίου, ως μοχλού σκέψης και βελτίωσης του ανθρώπινου νου, ενώ δεν παρέλειψαν να αστειευτούν για τον καιρό, ευχόμενοι να συνεχιστεί η καλοκαίρια κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Κατά την ομιλία του ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, που διοργανώνει το Φεστιβάλ, υπογράμμισε πως τα 110 περίπτερα που βρίσκονται κατά μήκος της Νέας Παραλίας περιλαμβάνουν 30.000 τίτλους βιβλίων, 210 εκδότες και 500 νέους συγγραφείς και ευχαρίστησε όλους όσοι στέκονται κάθε χρόνο αρωγοί στην προσπάθεια για να στηθεί η γιορτή του βιβλίου. «Είμαι σίγουρος ότι αυτή η γιορτή των γραμμάτων θα συνεχιστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρμπουνάκης και αστειευόμενος πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Πανάγαθο που αυτή τη χρονιά δεν βρέχει. Συνήθως στα εγκαίνια μάς βρέχει».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ζέρβας τόνισε πως μεγάλωσε με το Φεστιβάλ Βιβλίου και κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να επισκεφθούν τα περίπτερα. Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας, χαιρέτισε την προσπάθεια του προέδρου του Συνδέσμου Εκδοτών όλα αυτά τα χρόνια και επεσήμανε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει να είναι δίπλα σε αυτή τη διοργάνωση.

Ο κ. Παπαθεμελής, που τιμά με την παρουσία του κάθε χρόνο το Φεστιβάλ, χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός πως φέτος τιμάται ο μεγάλος ποιητής της πόλης, Ντίνος Χριστιανόπουλος, ενώ με αρκετό χιούμορ παραθέτοντας στίχους του ποιητή είπε: «Φέτος και τι δεν κάνατε για να με θάψετε αλλά όμως ξεχάσατε ένα πράγμα ότι σπόρος ήμουν". Και νομίζω ότι και το φεστιβάλ σπόρος είναι και δεν θα το θάψει κανείς όπως και τον Μπαρμπουνάκη επίσης».

Ευχόμενος η έκθεση να συνεχίζεται κάθε χρόνο ο κ. Παρασκευόπουλος κάλεσε τον κόσμο να αγοράζει και να διαβάζει βιβλία καθώς «βοηθούν τον κόσμο να γίνει καλύτερος».

Η εκδήλωση έκλεισε εκ νέου με θεατρική παράσταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το φετινό φεστιβάλ έχει αρκετές καινοτομίες, ενώ ήδη πλήθος πολιτών έχουν επισκεφθεί τα περίπτερα (δείτε εδώ).