Skip to main content

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας απέκτησε η Θεσσαλονίκη (φωτο+vid)

Το Μουσείο θα στεγαστεί στο κτήριο διοίκησης του ΟΛΘ και θα φιλοξενήσει μέρος της μεγάλης συλλογής του πανεπιστημίου σε σχέση με τη φυσική ιστορία.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αποκτάει η Θεσσαλονίκη καθώς σήμερα παραδόθηκε και επισήμως το κτήριο της πρώην Ναυτικής Διοίκησης από τον κεντρικό Δήμο στο ΑΠΘ για τη στέγαση του μουσείου.

Το Μουσείο θα φιλοξενήσει μέρος της μεγάλης συλλογής του πανεπιστημίου σε σχέση με τη φυσική ιστορία. Όπως ανέφερε κατά την τελετή παράδοσης ο ομότιμος καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας, Σπύρος Παυλίδης στην ομιλία του, το ΑΠΘ διαθέτει πλούσια συλλογή από απολιθώματα, που φτάνουν τα 7.000, από πάνω από 33.000 φυτά, από πετρώματα, ορυκτά, έντομα, χάρτες, εκπαιδευτικό και ιστορικό υλικό καθώς και παλιά επιστημονικά όργανα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το ΑΠΘ θα προχωρήσει σε μια πρώτη ανακαίνιση του κτηρίου, κόστους περίπου 150.000 ευρώ, ώστε ο χώρος να αρχίζει να φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις. Έπειτα θα ξεκινήσουν αμέσως οι τεχνικές και μουσειολογικές μελέτες ώστε ο χώρος να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο μουσείο με έντονα διαδραστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

«Το Μουσείο αυτό έλειπε από την πόλη μας», σημείωσε ο κ. Παυλίδης αναφέροντας πως σε αναπτυγμένες χώρες πολύ μικρότερες πόλεις από τη Θεσσαλονίκη έχουν μουσεία φυσικής ιστορίας. Στην τελετή παράδοσης, ο καθηγητής ευχαρίστησε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και την αντιδήμαρχο Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου για την παραχώρηση του κτηρίου, το οποίο με τη σειρά του είχε πρώτα παραχωρηθεί από την κυβέρνηση στον δήμο.

«Αυτός ο χώρος είναι ελάχιστος για οτιδήποτε αλλά σιγά σιγά με το καινούργιο masterplan του λιμανιού που έρχεται νομίζω ότι θα γίνουν παρεμβάσεις ώστε να δοθεί ένας χώρος και με τη βοήθεια χορηγών να γίνει ένα σύγχρονο μουσείο που να έχει τη συλλογή του πανεπιστήμιου αλλά κυρίως να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα σύγχρονο με όλα τα καινούργια μέσα», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης.

Η κ. Αγγελίδου με τη σειρά της εξέφρασε τη μεγάλη της χαρά για την άριστη συνεργασία δήμου και ΑΠΘ ενώ τόνισε πως με τη φιλοξενία αρχικά περιοδικών εκθέσεων το μουσείο φτιάχνει ένα καλό βιογραφικό ώστε να μπορεί να αναζητήσει χορηγίες και προγράμματα.

Ο Κώστας Αμπατζάς, εκπροσωπώντας την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, σημείωσε πως είναι πάγια θέση της κυβέρνησης τέτοιοι χώροι να παραμένουν δημόσιοι.

Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, σημείωσε πως το Μουσείο αυτό θα υπηρετεί την ανάγκη όλων μας να μάθουμε την ιστορία της φύσης και του εαυτού μας.
Σήμερα, μάλιστα το ΔΣ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ανακοίνωσε και τη δημιουργία Συλλόγου Φίλων του Μουσείου.