Skip to main content

Σχέδιο για Μουσείο... Παπουτσιών στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο στην Ελλάδα

Μία ομάδα εθελοντών θέλει να πρωτοτυπήσει και να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Μουσείο Υποδημάτων που έχει υπάρξει ποτέ στη χώρα

Παπούτσι... από τον τόπο μας θέλει να προβάλει μια ομάδα εθελοντών που έχει βάλει στόχο να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Μουσείο Υποδημάτων στην Ελλάδα.

Στον χώρο θα φιλοξενούνται πρωτότυπα σχέδια υποδημάτων από Έλληνες σχεδιαστές και κατασκευαστές, ενώ την τιμητική της θα έχει και η μακρά ιστορία των υποδηματοποιείων της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, ο χώρος θα λειτουργεί και ως ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο.

Όπως αναφέρθηκε σε σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, το project αναζητά τη στήριξη του προγράμματος «Καινοτομία και Πολιτισμός» του ΕΣΠΑ, το οποίο ενισχύει τη συνεργασία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων με επιχειρήσεις.

Αυτή τη στιγμή, το εγχείρημα βρίσκεται σε στάδιο αναζήτησης χώρου όπου θα στεγαστεί το μουσείο.

Η ομάδα αποτελείται από την Σύμβουλο Επιχειρήσεων, Τάνια Κυριακίδου, τον Γενικό Διευθυντή του Grand Hotel Palace, Παναγιώτη Ζελελίδη, και τις επιχειρηματίες Δώρα Μόσχη και Δήμητρα Τσαβδάρογλου.

Όπως εξήγησε η κα. Κυριακίδου, σκοπός της δημιουργίας του μουσείου είναι η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πόλο έλξης επισκεπτών που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν την ιστορία των υποδηματοποιείων της πόλης και να «περπατούν» στην ιστορική διαδρομή, από τα τσαγκαράδικα της Τριανδρίας του 1901, μέχρι τις σημερινές εμπνεύσεις των νέων σχεδιαστών.

Παράλληλα, θα δοθεί η ευκαιρία στους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υπόδησης να προβάλουν την παραγωγή τους συμμετέχοντας στις εκθέσεις που θα φιλοξενεί το μουσείο. Οι σχεδιαστές θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να συνεργαστούν με το ερευνητικό τμήμα, το οποίο θα υποστηρίζεται από το ΕΚΕΤΑ.

Η πρωτοβουλία έχει, μεταξύ άλλων φορέων, τη στήριξη του ΕΚΕΤΑ, το Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ-Helexpo, ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.