Skip to main content

Μπαγίς: Η Κύπρος κρατάει σε ομηρία τους ενεργειακούς πόρους της ΕΕ

Η Τουρκία βρίσκεται σε φάση αποδυτικοποίησης, υπογράμμισε ο Γ.Κουμουτσάκος - Τι απάντησε ο Τούρκος πρώην υπουργός Εξωτερικών

Τη θέση της Τουρκίας κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ από την κοινοπραξία ExxonMobil - Qatar Petroleum επανέλαβε από τη Θεσσαλονίκη ο πρώην υπουργός Διεθνών Σχέσεων της χώρας, Εγκεμέν Μπαγίς, τονίζοντας πως «το να εμμένει η Κύπρος σε μονομερείς ενέργειες και να αποκλείει τους τουρκοκύπριους από τη διαχείριση των υδρογονανθράκων είναι μία στάση που δεν ευνοεί την μακροπρόθεσμη σταθερότητα».

Όπως είπε, μιλώντας στο Thessaloniki Summit, το 70% των πόρων που καταναλώνει η Ευρώπη προέρχονται από την περιοχή που βρίσκεται νότια και ανατολικά της Τουρκίας. «Η χώρα μας παίζει τεράστιο ρόλο στην κατανομή των συγκεκριμένων ενεργειακών πόρων. Η ΕΕ χρειάζεται τη συνεργασία της Τουρκίας για να έχει πρόσβαση σε αυτούς. Εμείς θέλουμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την ένταξή μας, αλλά, σύμφωνα με το καταστατικό της, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις γιατί ένα μικρό νησί (σσ: εννοεί το κυπριακό βέτο) δεν το θέλει και ουσιαστικά κρατάει σε ομηρία τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρης της Ευρώπης».

Ο κ. Μπαγίς τόνισε ότι η Τουρκία έχει πολλά χαρακτηριστικά: είναι ευρωπαϊκή, ασιατική, βαλκανικών, μεσογειακή, ευρασιατική και «δεν έχουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε κανένα από αυτά σε βάρος άλλων».

Από την πλευρά του ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε πως η Τουρκία βρίσκεται σε φάση αποδυτικοποίησης, κάτι που αυξάνει την αβεβαιότητα και μειώνει την προβλεψιμότητα των κινήσεών της. Για αυτό, όπως είπε, η συγκυρία ευνοεί την ανάπτυξη στρατηγικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, η οποία μπορεί να επεκταθεί σε πολλούς τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε τη συγκρότηση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών.

Απαντώντας στην αναφορά του κ. Κουμουτσάκου περί «αποδυτικοποίησης της Τουρκίας», ο κ. Μπαγίς τόνισε πως η χώρα του δεν επαναπροσεγγίζει τη θέση της, αλλά έχει παραδοσιακές σχέσεις τόσο με την ΕΕ όσο και με την Τουρκία.