Skip to main content

Μπάιντεν: Η επιχείρηση εκκένωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν επιτυχής

«Καμία χώρα στην ιστορία δεν έχει κάνει αυτό που κάναμε εμείς στο Αφγανιστάν», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η επιχείρηση εκκένωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν εξαιρετικά επιτυχής, υπογράμμισε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε νέο διάγγελμα του από τον Λευκό Οίκο για το Αφγανιστάν.

"Καμία χώρα στην ιστορία δεν έχει κάνει αυτό που κάναμε εμείς στο Αφγανιστάν," ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. "Η αποστολή για την εκκένωση του αεροδρομίου είχε σχεδιαστεί να λειτουργήσει κάτω από τεράστιο στρες και πίεση και σε αυτό πετύχαμε. Εκκενώσαμε πάνω από το 90% των Αμερικανών που είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να φύγουν, όπως και χιλιάδες μεταφραστές και άλλο προσωπικό. Περίπου 100 - 200 Αμερικανοί παραμένουν στη χώρα. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τους βγάλουμε από τη χώρα αν το επιθυμούν".

Σημείωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αποχώρηση από τη χώρα δεν είχε εξασφαλίσει εγγυήσεις από τους Ταλιμπάν.

"Το δίλημμα ήταν να ακολουθήσουμε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ή να πούμε ότι δεν φεύγουμε από το Αφγανιστάν και να πάμε πάλι σε πόλεμο. Φεύγουμε ή κλιμακώνουμε, αυτή ήταν η επιλογή. Η απόφαση μου ήταν να τερματίσω τον πόλεμο και παίρνω την ευθύνη για την απόφαση μου", ανέφερε.

"Ο πόλεμος τελείωσε, πλέον προτεραιότητα μας –μετά από 20 χρόνια πολέμου εκεί– είναι να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά για επιθέσεις κατά των ΗΠΑ".

"Η απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν ήταν επίσης μια απόφαση για τον τερματισμό μιας εποχής μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων για την ανασυγκρότηση άλλων κρατών", πρόσθεσε.