Skip to main content

Μπάιντεν: ΗΠΑ και Τουρκία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος εάν δεν υπάρξει πολιτική λύση, επεσήμανε σήμερα ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στην Κωνσταντινούπολη. Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ωστόσο αμέσως μετά προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι ο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε στρατιωτική λύση όσον αφορά το Ισλαμικό Κράτος και όχι γενικότερα στη Συρία.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, λίγες ημέρες πριν από τις συνομιλίες για την ειρήνη στη Συρία που έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενεύη, ο Μπάιντεν τόνισε επίσης ότι μία πολιτική λύση ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και το Ισλαμικό Κράτος θα ήταν προτιμότερη. "Αλλά για την περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατό, είμαστε έτοιμοι να προκρίνουμε στρατιωτική επιχείρηση με στόχο να απωθήσουμε το Ισλαμικό Κράτος από την περιοχή". Η τρομοκρατική οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος", ή χαλιφάτο, όπως θέλει να λέγεται, ελέγχει τμήματα της Συρίας και του Ιράκ· και οι δύο χώρες συνορεύουν με την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Το PKK και το ΙΚ απειλή για την Τουρκία

Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Νταβούτογλου ότι συζητήθηκε ακόμη πώς θα μπορούσαν οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν τους σουνίτες αντάρτες στον αγώνα τους ενάντια στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασάντ.

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν, δήλωσε ακόμη ο αμερικανός αντιπρόεδρος, ότι η παράνομη κουρδική οργάνωση PKK αποτελεί απειλή για την Τουρκία, όπως και το Ισλαμικό Κράτος. Και πως η Τουρκία οφείλει να πράξει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τον πληθυσμό της. Ενώ ωστόσο οι ΗΠΑ διαχωρίζουν το Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) από το PKK, ο Νταβούτογλου επανέλαβε την επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης ότι το στρατιωτικό σκέλος του PYD αποτελεί τμήμα του PKK και υποστηρίζεται από αυτό.