Skip to main content

Μπάιντεν σε Ερντογάν: «Σκοπεύω να αναγνωρίσω την γενοκτονία των Αρμενίων»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν - Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή, ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές και τις αναγκαστικές εκτοπίσεις των Αρμενίων το 1915.

Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε σήμερα μια "ανακοίνωση" που αναμένεται το Σάββατο, για τη "Γενοκτονία των Αρμενίων", δείχνοντας να επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να την αναγνωρίσει.

"Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να περιμένετε μια ανακοίνωση", δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζαλίνα Πόρτερ. Μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση απέφευγε να κάνει λόγο για γενοκτονία.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων, που αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και πολλούς ιστορικούς, αμφισβητείται από την Τουρκία.

Επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν - Συμφώνησαν να συναντηθούν τον Ιούνιο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε την Παρασκευή τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μετέφερε στον Ερντογάν «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτήν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.