Skip to main content

Μπακατσέλος: Ταχύτητα και αποφασιστικότητα στα κυβερνητικά μέτρα

«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δ. Μπακατσέλος στη δεξίωσ
Ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων για την αναθέρμανση της οικονομίας ζήτησε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος, στην ομιλία του στη δεξίωση του Επιμελητηρίου για το νέο έτος.

Ο κ. Μπακατσέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2010 δεν προδιαγράφεται ευοίωνο και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και όχι απαισιοδοξίας. «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος», υπογράμμισε ο κ. Μπακατσέλος.

Ο κ. Μπακατσέλος τόνισε ότι απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και λήψη άμεσων μέτρων για τη μείωση της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Δεν είναι δυνατόν να σηκώνουν το βάρος μόνο οι επιχειρήσεις και οι μισθωτοί. Πρέπει να συμβάλουν όλες οι κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Χρειάζονται μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και την αναθέρμανση της αγοράς. Ήδη η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει σειρά μέτρων. Απαιτούνται όμως και άλλα, ειδικότερα, όπως τα μέτρα που πρότεινε το ΕΒΕΘ και που είναι αναγκαία κυρίως για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και συγκεκριμένων κλάδων όπως του κατασκευαστικού τομέα και του τουρισμού», επεσήμανε ο κ. Μπακατσέλος. Διαβεβαίωσε, δε, ότι το Επιμελητήριο θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες -καταθέτοντας προτάσεις- για την έξοδο από την κρίση.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ υπογράμμισε την ανάγκη να υλοποιηθούν το 2010 τα πολυπόθητα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη, καθώς «χωρίς αυτά δεν υπάρχει ανάπτυξη». Πιο αναλυτικά, σημείωσε ότι θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, η Ζώνη Καινοτομίας, τα έργα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το αεροδρόμιο.

Κάλεσμα για συστράτευση

Κάλεσμα προς όλες τις πλευρές για συστράτευση, ώστε «να απαντήσουμε στην κρίση» απηύθυνε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση του ΕΒΕΘ, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς. Ο κ. Μπόλαρης επεσήμανε ότι σε αυτή την περίοδο κρίσης θα πρέπει όλοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους για μια δημιουργική χρονιά, η κυβέρνηση, τα πιλοτικά κόμματα, οι φορείς, οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι και όλοι οι πολίτες.

Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι χρειάζονται συνέργειες για την ανάπτυξη της περιοχής και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση έχει απαντήσει με μια πρόκληση: τους δυο υφυπουργούς με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Σχολιάζοντας την κριτική, που δέχεται η κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην κατανομή των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο κ. Μπόλαρης σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώνονται σε ένα υπουργείο όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν την οικονομία, ενώ ζήτησε τη στήριξη των επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης στη δεξίωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, οι βουλευτές της ΝΔ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Θεόδωρος Καράογλου, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Άγγελος Κολοκοτρώνης, η γενική γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος