Skip to main content

Μπακογιάννη: Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει νομικές αδυναμίες

Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής είναι πάρα πολύ σοβαρά. Απαιτούν εθνική γραμμή. Απαιτούν κοινή εθνική γραμμή, τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Την έποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει μια εθνική στρατηγική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής διατύπωσαν απόψε από τα Χανιά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, η πρώην υπουργός και βουλευτής Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος που έδωσαν το "παρών" σε εκδήλωση που οργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει και μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας λόγω και της γεωπολιτικής της θέσης, οι σχέσεις μας με την Τουρκία και τις άλλες χώρες των Βαλκανίων, η Συμφωνία των Πρεσπών, το Κυπριακό αποτέλεσαν κοινό σημείο αναφοράς και των τριών ομιλητών.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 2015-2016, Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στη σημερινή εκδήλωση, σχολίασε ότι "το Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος και τα Χανιά βάζουν λίγο τα γυαλιά στην Αθήνα. Στην Αθήνα, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής φωνασκούμε και ερίζουμε και εδώ φιλοδοξούμε να επιχειρήσουμε μία συζήτηση ειλικρινή με πραγματολογικά σημεία, στρατηγική στοχοθεσία και με ειλικρινή διάθεση να συγκλίνεις, όπου μπορείς να συγκλίνεις και να συνθέσεις, όπου μπορείς να συνθέσεις".

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η χώρα πάσχει στην εξωτερική πολιτική, εξέφρασε την άποψη πως "δεν πάσχει στην εξωτερική πολιτική, αλλά πάσχει λίγο το πολιτικό σύστημα, το οποίο συχνά φέρεται απρόθυμο να συγκλίνει και να συνθέσει, ενώ υπάρχει και η ευφυΐα και η γνώση και τα πρόσωπα και οι αδήριτες ανάγκες της εξωτερικής πολιτικής. Σταθερές της εξωτερικής πολιτικής που πρέπει να αντιμετωπίζονται με συνέπεια και συνέχεια στο χρόνο.

Ν. Ξυδάκης: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα σημαντικό βήμα, που βοηθά την Ελλάδα να ανακτήσει διπλωματικό κεφάλαιο

Ο κ. Ξυδάκης ερωτηθείς στη συνέχεια, αν θεωρεί πως σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το "Μακεδονικό", υπήρξε κάποια προσπάθεια σύγκλισης, τόνισε "Κυρίως δόθηκε η ίδια η συμφωνία, που μας βάζει σε μία νέα διεύθυνση, πιστεύω για το καλό της χώρας και, σαν λογική απόληξη μιας μακράς διεργασίας πολλών κορυφαίων πολιτικών, πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών και άλλου πολιτικού κόσμου οι οποίοι επιθυμούσαν να δοθεί μία βιώσιμη, ρεαλιστική και εθνικά ωφέλιμη λύση. Φθάσαμε σε μια συμφωνία, κάθε συμφωνία έχει κάποιες υποχωρήσεις. Ωστόσο, νομίζω πως είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο βοηθά την Ελλάδα να ανακτήσει και διπλωματικό κεφάλαιο, το οποίο το απώλεσε με άσχημο τρόπο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και σχεδόν της συκοφαντικής στάσης που κράτησαν οι ξένοι παράγοντες, κυρίως λαϊκά μέσα ενημέρωσης, με στερεοτυπικές αντιμετωπίσεις"

Ο κ Ξυδάκης υποστήριξε ακόμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία στον διεθνή στίβο και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε "εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, εκμεταλλεύεται και τις μεταβολές συσχετισμών που γίνονται στην περιοχή".

Ντ. Μπακογιάννη: Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει νομικές αδυναμίες

"Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής είναι πάρα πολύ σοβαρά. Απαιτούν εθνική γραμμή. Απαιτούν κοινή εθνική γραμμή. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είναι ίσως η μόνη περίοδος στην οποία εγώ έχω ζήσει, όπου οι επαφές μεταξύ των κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν υπάρχουν ή είναι εξαιρετικά λίγες… Αυτό οδήγησε και σε αποτελέσματα που κατά τη γνώμη μου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, που έχει νομικές αδυναμίες, οι οποίες ενδεχομένως, επειδή το περιβάλλον ήταν εξαιρετικά θετικό για μια τέτοια συμφωνία, θα μπορούσε να ήταν ουσιαστικά μία καλή συμφωνία. Σήμερα έχουμε τα αποτελέσματα αυτής, σε μία εποχή όπου τα Βαλκάνια, βρίσκονται γενικότερα σε μία αναστάτωση" επεσήμανε από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη.

Αν. Λοβέρδος: Έχουμε εθνική στρατηγική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με μια εξαίρεση, τη Συμφωνία των Πρεσπών

"Έχουμε εθνική στρατηγική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με διακυμάνσεις και με μια εξαίρεση, όπως εγώ εκτιμώ, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει. Έχει αλλάξει όμως ο τρόπος που μας κοιτούν οι άλλοι. Γιατί όταν βρίσκεσαι σε κρίση οικονομική και τα προβλήματα που έχεις είναι πολλά αλλάζει και ο τρόπος που οι άλλοι σε αντιμετωπίζουν", υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος.