Skip to main content

Μπακογιάννη: Η Τουρκία δεν μπορεί να αψηφά το διεθνές δίκαιο

«Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η διασφάλιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης», είπε η βουλευτής της ΝΔ.

«Η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι απολύτως παράνομη. Και δεν είναι μόνο το Διεθνές Δίκαιο που αψηφά η Τουρκία, αλλά και τη λογική. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι γεωγραφικά παράλογη, δεδομένου ότι Τουρκία και Λιβύη δεν συνορεύουν.

Τα επιχειρήματα της Τουρκίας ότι τα νησιά μας δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ δεν είναι συμβατά με το Δίκαιο της Θάλασσας. Τα νησιά της Ελλάδας έχουν νόμιμα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ τους. Αυτή είναι μια θέση που και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η ΕΕ υποστηρίζουν, και η θέση που φυσικά ανταποκρίνεται στο Διεθνές Δίκαιο» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην πολιτική επιτροπή της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επισήμανε ότι οι ανησυχίες της Ελλάδας είναι απολύτως βάσιμες και υπογράμμισε ότι «η συμφωνία αυτή παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μια άποψη που δεν είναι μόνο της Ελλάδας. Λίγες μέρες πριν, η Νομική Υπηρεσία της Γερμανικής Βουλής απέρριψε τη συμφωνία αυτή ως παράνομη και ασύμβατη με το Διεθνές Δίκαιο».

Επίσης, η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτή την τακτική. Δεν μπορεί να αψηφά παντελώς το Διεθνές Δίκαιο.

«Υποστηρίζουμε τον διάλογο, ως μέσο επίλυσης διαφορών. Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η διασφάλιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας ούτε της Ελλάδας, ούτε της Λιβύης, και ούτε και καμίας άλλης χώρας» είπε.