Skip to main content

Μπακογιάννη: «Χρειάζεται να μιλήσουμε ξεκάθαρα»

Την ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να ορθώσει έναν ξεκάθαρο πολιτικό λόγο σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία επεσήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε να υπάρξει εσωκομματικός διάλογο
Την ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να ορθώσει έναν ξεκάθαρο πολιτικό λόγο σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία επεσήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε να υπάρξει εσωκομματικός διάλογος για τα αίτια της εκλογικής ήττας.

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια ούτε για μισόλογα ούτε για προσωπικές στρατηγικές. «Χρειάζεται να μιλήσουμε ξεκάθαρα. Για να έχουμε φτάσει ως παράταξη εδώ που βρισκόμαστε σήμερα έχουμε προφανώς αφήσει σοβαρούς ανοιχτούς λογαριασμούς με το πρόσφατο παρελθόν μας. Οφείλουμε λοιπόν στην κοινωνία, στα στελέχη και στην ιστορία μας να κάνουμε έναν ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο, έναν διάλογο πρώτα εσωτερικά για τα αίτια της ήττας» τόνισε η κα Μπακογιάννη η οποία δεν παρέλειψε να εμφανιστεί και αυτοκριτική. «Δεν τολμήσαμε, δεν συγκρουστήκαμε, φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος και τέλος πληρώσαμε αυτή την τακτική με τη μεγαλύτερη εκλογική συντριβή που γνώρισε ποτέ η παράταξη».

Η κα Μπακογιάννη ζήτησε μέσα από αυτό το διάλογο «να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που αντιστοιχεί στην παρουσία, αλλά και στην απουσία του καθενός από εμάς από τα πολιτικά δρώμενα της κυβερνητικής μας περιόδου. Να μην αφήσουμε σκιές και γκρίζες περιοχές».

Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να «να λειτουργήσουν τα συλλογικά όργανα, να ανοίξουν οι τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις, να ζητήσουμε τις θέσεις των συνδικαλιστικών φορέων μας, να απευθυνθούμε στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στους παραγωγικούς φορείς, τους πολίτες και μέσα από συνδιασκέψεις να αναζητήσουμε την πολιτική σύνθεση για το μέλλον.

Αναφερόμενη στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία η κα Μπακογιάννη ζήτησε να υπάρξει και ουσιαστικός διάλογος μέσα στα κομματικά όργανα τονίζοντας πως «Η προσέγγισή τους δεν μπορεί να εξαντλείται και να διαμορφώνεται μόνο, μέσα από ολιγομελείς συσκέψεις και προειλημμένες αποφάσεις.

Για να μην πάει το μυαλό ορισμένων αλλού, το λέω αυτό για δύο λόγους. Τα θέματα αυτά συνιστούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κάνουμε στη ΝΔ μια πολιτική συζήτηση σε όλα τα επίπεδα. Στο κόμμα, τη νεολαία, την κοινωνία. Να φωτίσουμε όλες τις πτυχές, να αναζητήσουμε καινοτόμες ιδέες, να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας με ρεύματα σκέψης. Άλλωστε, κατά την πρόσφατή εσωκομματική αναμέτρηση και ο πρόεδρος και εγώ, είχαμε υποστηρίξει με πάθος την ανάγκη να γίνει αυτό. Αν λοιπόν δεν αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, την ευκαιρία και την ανάγκη να μιλήσουμε πολιτικά για αυτά τα μεγάλα θέματα, τότε για τι θα μιλήσουμε;

Με τον τρόπο αυτό δεν θα επιτρέψουμε στο ΠΑΣΟΚ να κυριαρχήσει στη διαμόρφωση της δημόσιας ατζέντας και ταυτόχρονα η άποψη και η ταυτότητά μας θα είναι διακριτή και δεν θα ετεροπροσδιορίζεται.

Η δική μου η άποψη είναι ότι οι, αρχές, οι αξίες, οι ιδέες μας και κυρίως το συμφέρον του τόπου, είναι που πρέπει να καθορίσουν τελικά τη στάση μας απέναντι στα ζητήματα αυτά».

Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση η κα Μπακογιάννη τόνισε πως «η ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται μέτρα σταθεροποίησης, αλλά χρειάζεται και μέτρα αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας μας. Γιατί μόνο η ανταγωνιστικότητα μπορεί να φέρει την ανάπτυξη. Ένα μίγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο, να είναι αποτελεσματικό και να εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά, στους εργαζόμενους, στις επιχειρήσεις, στις αγορές».

Κι επειδή η ανισότητα στις υποχρεώσεις έναντι του κράτους έχει ξεπεράσει πια κάθε όριο, κάθε όριο ανοχής ακόμη και των αγορών, κάθε όριο αντοχής της ίδιας της χώρας, τα όποια μέτρα ληφθούν, φορολογικά, αναπτυξιακά, δημοσιονομικά θα κριθούν από το εάν αποκαθιστούν ένα μέτρο δικαίου και προωθούν διαρθρωτικές μεταβολές που στηρίζουν την παραγωγή. Τα μέτρα, για να είναι εφαρμόσιμα και αποτελεσματικά, πρέπει να είναι δίκαια».

Όσον αφορά το θέμα του «Καλλικράτη», η πρώην υπουργός Εξωτερικών θεωρεί πως είναι αναγκαίο, σε μια εποχή κρίσης των θεσμών και γενικότερης πολιτικής αναξιοπιστίας, να τίθεται επί τάπητος το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, που συγκροτεί την αιρετή περιφέρεια ως β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης και προχωρεί στη δημιουργία ισχυρών δήμων μέσα από τις συνενώσεις. Άλλωστε έτσι συνεχίζεται μια προσπάθεια που ξεκίνησε, αλλά δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε από τη δική μας κυβέρνηση» είπε η κ. Μπακογιάννη και σημείωσε: Αν παρασυρθούμε σε γενικευμένη απόρριψη θα διευκολύνουμε την κυβέρνηση να εξυπηρετήσει και άλλες σκοπιμότητες, ιδίως κομματικές, μέσω της διοικητικής αναδιάρθρωσης. Στάση κριτική λοιπόν, όχι απαξιωτική. Δεν προσφέρουμε ούτε στην παράταξη, ούτε στον τόπο καλές υπηρεσίες, αν επιλέξουμε τη δεύτερη».

«Δίνοντας την υπηκοότητα δεν σημαίνει ότι λύνουμε το πρόβλημα»

Για το θέμα των μεταναστών η κα Μπακογιάννη έκανε λόγο για ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα. «Δεν υπάρχει κανείς που να μην πιστεύει ότι πρόκειται για ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα, για ένα υπαρκτό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η ιθαγένεια είναι ένας κρίσιμος κρίκος της αλυσίδας του μεταναστευτικού προβλήματος. Δεν είναι όμως ο μόνος. Δίνοντας την υπηκοότητα δεν σημαίνει ότι λύνουμε το πρόβλημα, ή ότι εντάσσουμε ουσιαστικά αυτόν το πληθυσμό.

Μαζί με τη συζήτηση που πρέπει να γίνει για τον χρόνο και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν όσοι θα αποκτήσουν την ιθαγένεια, είναι σημαντικό να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε, επιτέλους, μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, που θα λαμβάνει υπόψη τις εξής βασικές παραμέτρους:

- το επιθυμητό και το εφικτό στα θέματα που αφορούν στην προστασία των συνόρων της Ελλάδας, διευρύνοντας τα οφέλη που αποκομίσαμε από την ενεργοποίηση της Frontex

- τις οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας

- και, τέλος, το τί μετανάστες θέλουμε, με ποιά προσόντα, ποιές ειδικότητες, με ποιά χαρακτηριστικά. Πώς μπορούμε να προσελκύσουμε αυτούς που θέλουμε και πώς μπορούμε να αποθαρρύνουμε τις ομάδες που δεν ταιριάζουν στο μοντέλο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης που θέλει να ακολουθήσει η Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επειδή το πρόβλημα είναι μεγάλο και σύνθετο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε άμεσα και όχι να το παραπέμψουμε και αυτό στην επόμενη δεκαετία. Θα ήταν λάθος η στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στο ζήτημα να καθορίζεται από ψηφοθηρικούς λόγους. Είτε στοχεύοντας στην ψήφο των μεταναστών και στα θετικά σχόλια ενός ψευτοπροοδευτικού κατεστημένου, είτε επιχειρώντας να επενδύσουμε στην αμηχανία, τον προβληματισμό και τις επιφυλάξεις, ακόμη και τις φορτίσεις, που έχουν πολλοί Έλληνες απέναντι στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Η κα Μπακογιάννη επανελαβε την άποψη πως η κυβέρνηση πρέπει σήμερα να δηλώσει ότι αποδεσμεύει τη συζήτηση του μεταναστευτικού από τις επόμενες Δημοτικές εκλογές. «Αλλιώς, όπως είπε συζήτηση ουσίας και μακράς πνοής δεν μπορεί να γίνει.»

Υπέρ του γερμανικού μοντέλου η Ντ. Μπακογιάννη

Για τον εκλογικό νόμο η κα Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ ενός εκλογικού συστήματος ανάλογου με το γερμανικό μοντέλο, χωρίς φυσικά αντιγραφές και απλοποιήσεις ζητώντας:

1. Την κατοχύρωση δια νόμου, της εσωκομματικής δημοκρατίας. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζονται οι διαδικασίες έκφρασης της λαϊκής βάσης των κομμάτων και, ανάμεσα στα άλλα, αντιμετωπίζονται λογικές επιφυλάξεις και οι φόβοι ότι θα οδηγηθούμε σε αρχηγικά κόμματα (λες και σήμερα τα κόμματα στην Ελλάδα δεν είναι απολύτως αρχηγικά).

2. Προβλέπεται η δυνατότητα του πολίτη να έχει «διπλή ψήφο», που του δίνει τη δυνατότητα ανανέωσης του πολιτικού δυναμικού και απελευθέρωσής του από τον ασφυκτικό κλοιό των συμφερόντων και των ΜΜΕ.

Η κα Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει μια καρικατούρα ως πρόγραμμα και ζήτησε από τη ΝΔ «να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αλλά και για την αποκατάσταση του κύρους του πολιτικού συστήματος. Μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να περιορίζεται σε αυτονόητα μερεμέτια όπως είναι το σπάσιμο των μεγάλων Περιφερειών, αλλά πρέπει να συνιστά τομή στα πολιτικά μας πράγματα».

Για τα θέματα διαφάνειας η κα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως η ΝΔ θα πρέπει να κερδίσει το ηθικό πλεονέκτημα απέναντι στην ελληνική κοινωνία. «Αν υπάρξουν μεθοδεύσεις συκοφαντίας και λάσπης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα, αλλά οφείλουμε με τη στάση μας και με την παρέμβασή μας να κάνουμε πράξη αυτό που ευαγγελιζόμαστε: μηδενική ανοχή και όλα στο φως».

Αναφερόμενη στον Αντώνη Σαμαρά και σε πρώτο πρόσωπο η κα Μπακογιάννη τόνισε πως «πρόσφατα στην ομιλία σας στην ΟΝΝΕΔ, αναφέρατε ότι δεν θέλετε « Αυλή» γύρω από τον αρχηγό. Ότι δεν θέλετε τους βουλευτές εξαπτέρυγα του εκάστοτε αρχηγού.

Η πολιτική επικαιρότητα, και η πορεία προς το συνέδριο μάς παρέχουν τη δυνατότητα να συζητήσουμε για κρίσιμα θέματα, που αφορούν στην παράταξη και τη χώρα. Παράλληλα πρέπει, με γρήγορους και αποτελεσματικούς ρυθμούς να προχωρήσουμε στην οργανωτική μας ανασυγκρότηση.

Έχω καταθέσει μια σειρά από προτάσεις που αφορούν στη συμμετοχή των στελεχών μας στον τρόπο ανάδειξης των υποψηφίων μας, στη λειτουργία και τη σύνθεση των οργάνων, στην αξιολόγηση και την εξέλιξη των στελεχών, στη θητεία για τον πρόεδρο και μια σειρά από άλλα θέματα. Προτάσεις προσεκτικά επεξεργασμένες, με ευρεία απήχηση μεταξύ των στελεχών μας.

Θα επιμείνω στις θέσεις αυτές γιατί θεωρώ ότι συμβάλλουν στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός σύγχρονου, ανοιχτού, κεντροδεξιού κόμματος.

Είμαστε εδώ για να εκφράζουμε τις απόψεις μας, για ένα κόμμα ικανό να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει όλο το στελεχιακό του δυναμικό, να αξιοποιήσει άξιους ανθρώπους, με θέσεις σύγχρονες και καθαρές, με όραμα για το κόμμα και το μέλλον του. Όχι συμβιβασμένους αυλοκόλακες, όχι ακραίους λαϊκιστές, όχι αμετανόητους εραστές της παραπολιτικής και της ίντριγκας.

Σε αυτό το κόμμα πιστεύουμε, γι’ αυτό παλεύουμε, γι’ αυτό το κόμμα αγωνιζόμαστε.

Είμαστε εδώ και θα λέμε τις απόψεις μας, όπως το έκανα και σήμερα. Για ένα κόμμα που δεν θα εκχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ την πολιτική και ιδεολογική πρωτοπορία σ’ αυτόν τον τόπο. Αλλά αντίθετα θα την διεκδικήσει. Με υπευθυνότητα, με τόλμη, με αυτοπεποίθηση.»