Skip to main content

Κορωνοϊός - Ζέρβας: Στους δήμους το φορτίο - Τώρα είμαστε πιο έμπειροι

Στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum στη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας συζητήθηκε η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού

Τα μέτρα που ελήφθησαν από τους δήμους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και αυτά που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη στήριξη των πολιτών συζητήθηκαν στη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας με δημάρχους και αιρετούς της αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ως οικοδεσπότης, Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, Ηρακλείου Βασίλης Λαμπάκης, Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης, Μυκόνου Κωνσταντίνος Κούκας, Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου αλλά και οι δήμαρχοι Λεμεσού, Νίκος Νικολαίδης, Λειψίας Ulrich Hörning  και η αντιδήμαρχος Νίκαιας, Christiane Amiel.

Οι δήμαρχοι της χώρας μας αναφέρθηκαν στο σχέδιο ανάκαμψης από την covid 19 μέσω κρατικών ενισχύσεων και προγραμμάτων, ενώ εξιστόρησαν και προσωπικές εμπειρίες από την πανδημία. Ο κ.Ζέρβας αναφέρθηκε στο κρούσμα «μηδέν» που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη και τα μέτρα που ακολούθησαν από τον περασμένο Φεβρουάριο. '

Οπως είπε ο κ.Ζέρβας, «τώρα είμαστε μπροστά σε μια νέα προσπάθεια πιο έμπειροι, πιο προετοιμασμένοι» και πρόσθεσε πως στους δήμους «πέφτει το φορτίο» τους επόμενους μήνες καθώς «ο κορωνοϊός θα αφήσει πολλές πληγές στην οικονομία και στις κοινωνίες μας».

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας επεσήμανε την αναγκαιότητα αναθεώρησης του Ν.4412 για τις δημόσιες συμβάσεις, σημειώνοντας ότι σε πολλά ζητήματα οι υφιστάμενες διαδικασίες και το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργούν σαν «ένα διαρκές σηκωμένο χειρόφρενο».

Θυμίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη όπου εμφανίστηκε ο ασθενής 0, ο κ. Ζέρβας παρουσίασε τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης κατά την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης, από τα μέτρα στήριξης των ευπαθών ομάδων μέχρι τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για την προώθηση εναλλακτικών μετακινήσεων.

«Θα είναι ένας χειμώνας εξαιρετικά δύσκολος», είπε από την πλευρά του ο κ.Μπακογιάννης, τονίζοντας πως αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται στον δήμο Αθηναίων συνεχείς συσκέψεις εξαιτίας του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Υποστήριξε, ωστόσο, πως η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση έχει την εμπειρία να αντιμετωπίζει κρίσεις με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και να προχωρά μπροστά στηρίζοντας όλους τους δημότες.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων κ.Παπαστεργίου στάθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επόμενη μέρα οι δήμοι. «Να μη δούμε μόνο μια πλατεία, ένα πεζοδρόμιο, αλλά να δούμε τις πόλεις από ψηλά και αυτές οι παρεμβάσεις να αφήσουν αποτύπωμα γιατί φοβάμαι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να σηκώσει κεφάλι. Να γίνουν έργα που θα φέρουν ανάπτυξη, θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας, να εκπαιδεύσουμε τους ανέργους σε νέες δεξιότητες και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία και εφαρμογές που θα βοηθήσουν τις πόλεις μας να γίνουν πιο ανθεκτικές».

«Κατά την περίοδο της κρίσης λάβαμε την απόφαση να στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας τους δημότες, ακόμη κι αν θα έπρεπε να περιορίσουμε κατάτι τα τεχνικά μας έργα», είπε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, τονίζοντας ότι ο προσανατολισμός του Δήμου παραμένει επικεντρωμένος στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, αφού οι ανάγκες παραμένουν αυξημένες.

Τα επόμενα βήματα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, όπως τα παρουσίασε ο Δήμαρχος Ιωάννης Ζαμπούκης, κινούνται σε τρεις άξονες: 1. Στη δημιουργία μιας αναπτυξιακής εταιρείας σε συνεργασία με όμορους Δήμους, 2. Στη δημιουργία μιας κοινωφελούς επιχείρησης, η οποία στους καταστατικούς σκοπούς της θα περιλαμβάνει τις πληθυσμιακές ομάδες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό και 3. Στην οργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών κατά τρόπο που να διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των προσφερόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο αποτύπωμα που άφησε η πανδημική κρίση στον τουρισμό, λέγοντας ότι φέτος το νησί της Μυκόνου προσέλκυσε μεγάλο αριθμό ελλήνων τουριστών. Παρουσιάζοντας τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε ο Δήμος Μυκόνου, ο κ. Κουκάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας αλλά και στη θωράκιση του Κέντρου Υγείας της Μυκόνου.

Παράλληλα, στο δεύτερο, διεθνές σκέλος της ημερίδας, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές όσον αφορά την αντιμετώπιση του Covid-19 από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον Δήμαρχο Λεμεσού Νίκο Νικολαϊδη, την Αντιδήμαρχο της Νίκαιας Christiane Amiel και τον Αντιδήμαρχο της Λειψίας Ulrich Hörning.