Skip to main content

Μπαλάκι ευθυνών για το πρόβλημα με τις διαστάσεις στις μάσκες

Κατά τη σημερινή ενημέρωση, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως θα δοθούν διευκρινίσεις για τις προδιαγραφές των μασκών, οι οποίες δεν θα αλλάξουν.

Συνεχίζεται η άτυπη αντιπαράθεση μεταξύ της ΚΕΔΕ και της κυβέρνησης σχετικά με τον ποιον βαραίνουν οι ευθύνες για τις μεγάλες μάσκες που μοιράστηκαν σε μαθητές σε σχολεία της χώρας, προκαλώντας σάλο σε γονείς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και αντιπολιτευτικές παρεμβάσεις.

Μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε πως ο φορέας διενέργειας του διαγωνισμού ήταν η ΚΕΔΕ, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε τα κονδύλια. «Το Υπουργείο Υγείας διαβίβασε τις σχετικές προδιαγραφές στην αρμόδια αρχή διενέργειας του διαγωνισμού» πρόσθεσε ο υπουργός.

Νωρίτερα, ο κ. Κοντοζαμάνης επεσήμανε πως «οι προδιαγραφές της μάσκας βασίζονται στα διεθνή πρότυπα» και πως η παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας έγινε πριν τη συρραφή και όχι στο τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. «Αυτό θα διορθωθεί» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε πως «η Επιτροπή θα δώσει διευκρινίσεις επί των προδιαγραφών» λέγοντας πως «οι προδιαγραφές θα είναι οι ίδιες, γιατί βασίζονται στα διεθνή πρότυπα. Δεν αλλάζουν τα πρότυπα αυτά. Δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος». Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν έχουμε λάβει κάποιο αίτημα για διευκρίνιση επί των προδιαγραφών των μασκών. Είναι ξεκάθαρες οι προδιαγραφές, επαναλαμβάνω ότι είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα. Το Υπουργείο Υγείας αυτό που έκανε μέσω των αρμοδίων οργάνων, είναι ότι διαβίβασε τις προδιαγραφές στις αρμόδιες αρχές που ήταν υπεύθυνες, προκειμένου να κάνουν τον διαγωνισμό. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι συγκεκριμένες διαδικασίες για την παραλαβή των μασκών, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και φαντάζομαι ότι τηρήθηκε».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως έγινε εκτεταμένη συζήτηση για αυτό το θέμα στην Επιτροπή και ότι «η υποεπιτροπή η οποία ασχολήθηκε και ανέλυσε, συνέκρινε τις διαστάσεις αυτές που αναφέρονταν, με αυτές που είχε το αμερικανικό CDC και σημείο προς σημείο ήταν ακριβώς αυτές οι οποίες έχουν εγκριθεί από το CDC».

«Στην επιπλέον συζήτηση σε αυτό που έγινε και διευκρινίστηκε», πρόσθεσε ο καθηγητής, «είναι πολύ σημαντικό να δίνονται οι διαστάσεις πριν τη συρραφή, διότι αυτό καθορίζει και την ποιότητα της μάσκας. Και αυτό ήταν το σημείο που επέμεινε η συγκεκριμένη υποεπιτροπή, ότι οι διαστάσεις έτσι δίνονται σε  παγκόσμια κλίμακα. Εάν και εφόσον ο κατασκευαστής είχε κάποια διαφορά, έπρεπε να ζητήσει διευκρινίσεις».

Να σημειωθεί πως η ΚΕΔΕ στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου διαμήνυσε πως είχε ενημερώσει από την αρχή για το πρόβλημα με τις διαστάσεις των μασκών. «Από την πρώτη στιγμή είχε διαπιστωθεί το πρόβλημα με τις διαστάσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας μασκών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου για να προσθέσει: «Την ώρα αυτή, δυστυχώς, προκύπτει μια στρεβλή εικόνα, η ευθύνη όμως δεν ανήκει στην ΚΕΔΕ. Είδαμε ότι οι μάσκες είναι μεγάλες και ενημερώσαμε γι αυτό. Παρόλα αυτά αυτές τις προδιαγραφές πήραμε και με αυτές τις προδιαγραφές έπρεπε να εκτελέσουμε το διαγωνισμό. Δε θα μπορούσαμε να κάνουμε άλλο διαγωνισμό πέραν αυτού που είχε τις προδιαγραφές που μας δόθηκαν. Τώρα θα περιμένουμε τις νέες προδιαγραφές ώστε να ετοιμαστούν και να δοθούν οι μάσκες όπου έχουμε κενά».