Skip to main content

Μπαντής στη Voria: «Κανένας ποδοσφαιριστής χωρίς ασφάλιση»

«Ο αθλητής πρέπει να είναι ασφαλισμένος όλον τον χρόνο και όχι μόνο κατά τη διάρκεια που αγωνίζεται», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ.

Αντικείμενο συζήτησης για όλους τους εμπλεκόμενους στο ελληνικό ποδόσφαιρο αποτέλεσε το τελευταίο διάστημα, το φλέγον θέμα των ανασφάλιστων ποδοσφαιριστών στις κατώτερες κατηγορίες της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών είχε προχωρήσει σε καταγγελία για το γεγονός πως η ασφάλιση των παικτών της Football League εξέπνεε τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2019, αλλά τελικά φτάσαμε στην έναρξη του πρωταθλήματος και το πρόβλημα δεν λύθηκε. Μάλιστα, όπως τόνισε ο ΠΣΑΠ σε σχετική ανακοίνωση «η ΕΠΟ και η Ενωση Super League 2 – Football League κωφεύουν. Προφανώς κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί την έκταση και τη βαρύτητα του κινδύνου που αναλαμβάνουν».
 
Μάλιστα ο Σύνδεσμος ανέλαβε δράση προτρέποντας τους παίκτες της Super League 1 κατά την περασμένη -4η- αγωνιστική να σταματήσουν για ένα λεπτό μετά τη σέντρα και να σταθούν «όρθιοι απέναντι στην αδικία».
 
Το χαρακτηριστικό βίντεο από τη μονόλεπτη διαμαρτυρία στο ντέρμπι ΠΑΟΚ - Άρης:
 
 
Η ανακοίνωση του ΠΣΑΠ
 
«Για 60 δευτερόλεπτα αφήνουμε την μπάλα και στεκόμαστε όρθιοι απέναντι στην αδικία, απέναντι σε εκείνους που δεν έχουν καταλάβει ότι ο ποδοσφαιριστής είναι εργαζόμενος και έχει δικαιώματα.
 
Πορευόμαστε ενωμένοι και διεκδικούμε τα αυτονόητα. Ασφαλιστική κάλυψη για τους συναδέλφους μας στη Sl2, Football League και τα προστατευόμενα μέλη τους.
 
Ποτέ ξανά ποδοσφαιρικός αγώνας με ανασφάλιστους εργαζόμενους ποδοσφαιριστές. Για εμάς όταν πονάει ένας ποδοσφαιριστής, πονάμε όλοι, όχι όμως για πολύ, γιατί η δράση σταματά τον πόνο».
 
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΠΣΑΠ βρήκε θερμή ανταπόκριση από όλες της ομάδες της κορυφαίας κατηγορίας της χώρας και η Voria.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Γιώργο Μπαντή που μίλησε για αυτή την πρωτοβουλία, την εγκάρδια αντιμετώπιση που έτυχε από πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές αλλά και τη γενικότερη στάση που κρατούν αγωνιζόμενοι για την προστασία των αθλητών όλων των κατηγοριών.
 
Ο 34χρονος Χαλκιδικιώτης τερματοφύλακας αποτελεί από τις 6 Μαΐου τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών και αναμφίβολα είναι ένας από τους πιο ξεχωριστούς αθλητές που με την εντός και εκτός γηπέδου παρουσία του κοσμεί το ελληνικό -και όχι μόνο- ποδόσφαιρο.
 
«Πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο αθλητής πρέπει να είναι ασφαλισμένος όλον τον χρόνο και όχι μόνο κατά τη διάρκεια που αγωνίζεται» δήλωσε αρχικά στη Voria.gr ο κ. Μπαντής για να συνεχίσει:
 
«Δεν μπορεί να υπάρχουν αθλητές χωρίς ασφάλιση, επιλέξαμε αυτή τη δράση με την μονόλεπτη διαμαρτυρία για να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους ποδοσφαιριστές και της ομάδες της πρώτης κατηγορίας ώστε να αναλάβουν δράση απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Παρακολούθησα την αρχή όλων των παιχνιδιών και έμεινα ικανοποιημένος από την εξέλιξη της πρωτοβουλίας που λάβαμε».
 
Μάλιστα, ο έμπειρος πορτιέρε εξήρε τη στάση συγκεκριμένων συναδέλφων του που αποτελούν πρωτοστάτες για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.
 
«Παιδιά όπως ο Χρήστος Αλμπάνης, ο Μιχάλης Μπακάκης, ο Γιώργος Μασούρας, οι διεθνείς με σημαντική καριέρα, Τραϊανός Δέλλας, Κώστας Κατσουράνης και Βασίλης Τοροσίδης μέσω των social media αλλά και ξένα παιδιά όπως ο Αντριάν Λουσέρο του Παναιτωλικού και ο Ματίας Ιγκλέσιας του Αστέρα Τρίπολης βοηθούν σημαντικά με τις ενέργειες και τη στάση τους ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και να ευαισθητοποιηθούν όλο και περισσότερο οι εμπλεκόμενοι στον χώρο του ποδοσφαίρου».
 
Ο Γιώργος Μπαντής στάθηκε ιδιαίτερα στον Παναιτωλικό υπογραμμίζοντας πως οι Αγρινιώτες αποτελούν σύλλογο - πρότυπο για τη δράση τους.
 
«Αναμφίβολα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στον Παναιτωλικό καθώς είναι μία ομάδα που αποτελείται κυρίως από ξένους ποδοσφαιριστές (σ.σ υπάρχουν 17 ξένοι αθλητές από 13 μάλιστα διαφορετικές χώρες!). Στο Αγρίνιο έχουν κινητοποιηθεί ιδιαίτερα με μπροστάρη τον Λουσέρο, ανταποκρίθηκαν αμέσως στη διαμαρτυρία και τους αξίζουν συγχαρητήρια».

Τέλος ο πρώην κίπερ της Λαμίας ανέφερε: «Πρέπει όλοι οι ποδοσφαιριστές να αντιληφθούν πως έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, πρέπει να κρατούν σωστή στάση τόσο εντός όσο κυρίως εκτός γηπέδων.
 
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς φαίνεται στα μάτια ενός μικρού παιδιού ένας παίκτης που αποτελεί γι' αυτόν είδωλο. Πρέπει να βοηθήσουμε τους ποδοσφαιριστές ώστε να είναι απόλυτα προσηλωμένοι σε αυτό που κάνουν, πράγμα που σε άλλες χώρες θεωρείται δεδομένο. Για παράδειγμα χώρες όπως η Αγγλία και η Ισπανία έχουν λύσει εδώ και χρόνια αυτά τα θέματα, θεωρούνται δεδομένα και εμείς έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε.
 
Είναι κάτι που το επιδιώκουμε ως ΠΣΑΠ έχοντας συνεργασία με τους αντίστοιχους συνδέσμους σε προηγμένες χώρες. Μάλιστα ο Απόστολος, ο Βέλλιος που τον είχα συμπαίκτη στον Ηρακλή και αγωνίστηκε τόσο στην Αγγλία όσο και σε άλλες χώρες του εξωτερικού μας προσέγγισε ώστε να συμβάλει και αυτός με την εμπειρία του σε αυτά τα θέματα για τη βελτίωση της κατάστασης».