Skip to main content

Μπαράζ προσφυγών στο ΣτΕ για το τέλος ακινήτων

Πληθαίνουν οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Πληθαίνουν οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Προσφυγές κατέθεσαν σήμερα η ΑΔΕΔΥ και ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, ενώ υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ανάλογες προσφυγές είχαν καταθέσει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Καβάλας.

Η πρώτη προσφυγή κατά του τέλους έχει κατατεθεί από το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» και την Ανώνυμη Εταιρεία «Eurocapital» και ακολούθησαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, οι δικηγόροι Αντώνης Αργυρός και Σπύρος Φραντζής, ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας 48 τετραγωνικών μέτρων με μηνιαίο εισόδημα 361 ευρώ (ετήσιο 4.332 ευρώ), ο οποίος καλείται να πληρώσει χαράτσι 350 ευρώ, όπως και άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όλοι στρέφονται κατά της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του Ν. 4021/2011) με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους.

Οι προσφυγές θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις 2 Δεκεμβρίου 2011, με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το «χαράτσι» δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου, που είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.