Skip to main content

Διαβατά: Λεφτά υπέρ των προσφύγων για κάθε διαδηλωτή στο μπάρμπεκιου

Ολλανδοί εθελοντές πήραν την πρωτοβουλία να μετατρέψουν μια «μη φιλική αντίδραση», όπως τη χαρακτηρίζουν, σε μια καλή πράξη υπέρ των προσφύγων.

Η είδηση για το μπάρμπεκιου της ομάδας «Ενωμένοι Μακεδόνες» έξω από το camp προσφύγων στα Διαβατά μετά τις συζητήσεις που προκάλεσε στη χώρα, πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και κατάφερε να εμπνεύσει μια ομάδα εθελοντών στην Ολλανδία.

Μαθαίνοντας τα νέα, οι Ολλανδοί εθελοντές πήραν την πρωτοβουλία να μετατρέψουν μια τουλάχιστον «μη φιλική αντίδραση», όπως τη χαρακτηρίζουν, σε μια καλή πράξη υπέρ των προσφύγων. Με το σκεπτικό αυτό, δημιούργησαν το BBQ Sponsor Tour, μια εκστρατεία χρηματοδότησης όπου πολίτες προσφέρουν χρήματα ανάλογα με τον αριθμό των διαδηλωτών που θα συγκεντρωθούν, τα κομμάτια κρέατος που θα καταναλωθούν ή την ώρα που θα διαρκέσει το event. Αν δηλαδή διαλέξουν ότι θα προσφέρουν ένα ευρώ για κάθε διαδηλωτή, μετά το τέλος της διαμαρτυρίας, δίνουν το ποσό αυτό επί τον αριθμό των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι στη σύντομη περιγραφή της ιστοσελίδας που δημιούργησαν για την εκστρατεία χρηματοδότησης (δείτε εδώ), σεβόμενοι απόλυτα την ελευθερία του λόγου και αναγνωρίζοντας ότι το «μη πας» σίγουρα δεν βοηθάει, σκέφτηκαν κάτι αποτελεσματικό και πιο χαρούμενο.

Η Voria.gr ήρθε σε επαφή με ένα εκ των μελών της ομάδας, τον Ρίκο Βούρμπεργκ, και μίλησε μαζί του για την πρωτοβουλία «BBQ Sponsor Tour».

Ο κ. Βούρμπεργκ ανέφερε πως η είδηση του μπάρμπεκιου έφτασε στα αφτιά του καθώς μετά τη συζήτηση που έγινε στο ελληνικό Κοινοβούλιο τα νέα πλημμύρισαν τα social media. Όπως είπε ο ίδιος, κάτι αντίστοιχο με το μπάρμπεκιου στη Θεσσαλονίκη είχε γίνει και στην Ολλανδία το 2018 όταν μια ομάδα ήθελε να ψήσει χοιρινό μπροστά σε πέντε τεμένη. «Τότε δημιουργήσαμε το Ramadansponsortour, όπου οι πολίτες διάλεγαν αν ήθελαν να δώσουν χρήματα ανάλογα με τον αριθμό των διαδηλωτών ή την ώρα που θα διαρκούσε το μπάρμπεκιου. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο κάθε διαδηλωτής έφτασε να «αξίζει» 250 ευρώ. Στο τέλος, πολλοί διαδηλωτές ακύρωσαν τη συμμετοχή τους», ανέφερε συμπληρώνοντας πως οι πρώτοι διδάξαντες ήταν οι κάτοικοι ενός γερμανικού χωριού που συγκέντρωναν 10 ευρώ για κάθε μέτρο που διένυαν οι διαδηλωτές που πήραν μέρος σε πορεία ακροδεξιών. Τα λεφτά σε εκείνη την περίπτωση πήγαν σε ένα πρόγραμμα που βοηθάει ανθρώπους να φύγουν από τις εξτρεμιστικές ομάδες στις οποίες συμμετείχαν.

Ο Ρίκο Βούρμπεργκ έχει βρεθεί παλαιότερα και στη Λέσβο και στην Ειδομένη προσφέροντας εθελοντικά τη βοήθειά του στους πρόσφυγες. Στην ερώτηση για το αν προβαίνει στην πρωτοβουλία αυτή από την ασφάλεια της απόστασης από τα camps στην Ελλάδα, ο ίδιος απάντησε πως υποστηρίζει ότι πρέπει όλοι να σταθούμε δίπλα δίπλα αιτούμενοι τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. «Πιστεύουμε ότι είναι τελείως άδικο η Ελλάδα να πρέπει να σηκώσει όλο αυτό το φορτίο. Το πρόβλημα είναι οι κυβερνήσεις μας και οι κανονισμοί [...] Οι ενέργειες μας το τελευταίο διάστημα κατευθύνονται συνεχώς στο να μοιραστεί το φορτίο που σηκώνει η Ελλάδα και η Ιταλία».

Ο ίδιος μάλιστα έχει πρωτοστατήσει στην πρωτοβουλία «Bring them here» (Φέρτε τους εδώ) όπου υποστηρίζουν και προωθούν τη μετεγκατάσταση προσφύγων από τα ελληνικά κέντρα υποδοχής στην Ολλανδία. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής μάλιστα, εθελοντές ήρθαν οδικώς από το Άμστερνταμ μέχρι την Αθήνα δημιουργώντας ένα κομβόι υπέρ της μεταφοράς των προσφύγων.

Σύμφωνα με τον κ. Βούρμπεργκ , πολίτες έχουν ήδη αρχίσει να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους συμμετέχοντας στην εκστρατεία χρηματοδότησης. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί στους πρόσφυγες που διαμένουν στο κέντρο υποδοχής στα Διαβατά.