Skip to main content

Μπαρόζο από Δελφούς: Οι αγορές περιμένουν νίκη Μητσοτάκη

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έχει ένα πολιτικό χρέος προς την Ελλάδα γιατί οι Έλληνες έδειξαν τη δέσμευση τους στην ΕΕ.

Την εκτίμηση ότι οι αγορές αξιολογούν ήδη και περιμένουν τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές για αυτό και δείχνουν σήμερα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν  και επικεφαλής της Goldman Sachs International Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η εμπιστοσύνη των αγορών βρίσκεται σήμερα σε καλύτερο σημείο διότι η κυβέρνηση άλλαξε την αρχική  της πολιτική, την οποία χαρακτήρισε καταστροφική και πλέον είναι πιο λογική από ό,τι ήταν στο παρελθόν.

Σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σημείωσε ότι αυτοί οι δύο λόγοι εξηγούν γιατί οι αγορές δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. «Αυτό δεν αρκεί βέβαια. Η Ελλάδα έχασε τα δυο τελευταία χρόνια που η Ευρώπη σημείωσε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και περνάει σε φάση επιβράδυνσης και η ζήτηση δεν θα είναι ισχυρή. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές αλλά τα επιτόκια είναι ακόμη υψηλά», σημείωσε.

Ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει πρώτα να δείξει ότι αναλαμβάνει μια  ισχυρή δέσμευση για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και μετά να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων σε ό,τι αφορά τη μείωση των πλεονασμάτων και των φορολογικών βαρών. «Αυτή είναι η συμβουλή μου και το γνωρίζω από εμπειρία. Το αίτημα να έρθει αφού η νέα κυβέρνηση δείξει τη δέσμευσή της για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, περισσότερες επενδύσεις και φιλικά μέτρα προς τους επιχειρηματίες. Αφού τα κάνει αυτά ελπίζω ότι θα υπάρξουν καλύτεροι όροι από την πλευρά της Ευρώπης», υπογράμμισε ο κ.Μπαρόζο.

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έχει ένα πολιτικό χρέος προς την Ελλάδα γιατί στις πιο δύσκολες στιγμές οι Έλληνες έδειξαν τη δέσμευσή τους στην ΕΕ.

Ο ίδιος περιέγραψε τις δραματικές στιγμές στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης και τις πιέσεις που ασκούνταν για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ τόσο από χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία και η Ολλανδία αλλά και από στελέχη του Δ.Ν.Τ. «Το Grexit ήταν πολύ πολύ κοντά», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ ήταν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας αλλά αυτή η στάση δεν είχε ομοφωνία στη Γερμανία.

Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στους πολιτικούς στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη για τα λάθη που έγιναν στον χειρισμό της ελληνικής κρίσης. «Τα εσωτερικά πολιτικά λάθη και η έλλειψη consensus είναι ο λόγος για τη μακροχρόνια παραμονή της Ελλάδας στα μνημόνια σε αντίθεση με άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα. Έκαναν και οι Ευρωπαίοι λάθη. Δεν είμασταν προετοιμασμένοι και κάποια κράτη θα έπρεπε να είναι πιο γενναιόδωρα και να στηρίξουν περισσότερο την Ελλάδα», δήλωσε ο κ.Μπαρόζο.